ნამზადი ბორშისთვის ქილებში: რეცეპტი სწორი პროპორციებით

191

დედამ ბავშვობიდან მასწავლა, რომ მაცივარში წვნიანი ყოველთვის უნდა იყოს. როგორც კი, წვნიანი მთავრდება, მაშინვე ამზადებს ბორშს, შემდეგ ხარჩოს, შემდეგ ბულიონს და ა.შ. ამ წესის დაცვას ვცდილობ, ამიტომ სადილზე საჭმელი ყოველთვის მაქვს. თუმცა წვნიანის მომზადებას დიდი დრო სჭირდება. კარგია, რომ საკუჭნაოში ვინახავ ნამზადს ბორშისთვის. ძალიან მეხმარება, როცა სადღაც მეჩქარება.

ცხელ ზაფხულში ბევრ სხვადასხვა კონსერვს ვამზადებ. ამ ნამზადებს განსაკუთრებულ ყურადღებას ვუთმობ. მათი დახმარებით წვნიანს სწრაფად და მარტივად ვამზადებ. ზუსტად 30 წუთში ახალი ბორში სუფრაზე ჩნდება. წარმატებული ნამზადის რეცეპტს სიამოვნებით გიზიარებთ.

ინგრედიენტები:

  • 3 კგ პომიდორი
  • 1 კგ სტაფილო
  • 600 გ ლობიო
  • 180 გ შაქარი
  • 400 მლ მზესუმზირის ზეთი
  • 3 კგ ჭარხალი
  • 1 კგ ხახვი
  • 2 ს/კ მარილი
  • 160 მლ ძმარი

მომზადების წესი:

1. ბოსტნეულის მომზადებით დაიწყეთ. ჭარხალი გარეცხეთ, გათალეთ და მსხვილად გახეხეთ. იგივე სტაფილოზე გაიმეორეთ.

2. ხახვი გაასუფთავეთ და დაჭერით ისე, როგორც ბორშისთვის ჩვეულებრივ ჭრით.

3. პომიდორი პიურეს მიღებამდე დააქუცმაცეთ. მარილი და შაქარი დაუმატეთ. ქურაზე მოათავსეთ. ადუღებამდე მიიყვანეთ და ცოტა ხანი ჩაშუშეთ. პომიდორს დაჭრილი ხახვი დაუმატეთ და დაახლოებით 10 წუთი ხარშეთ.

4. შემდეგ პომიდორს და ხახვს ჭარხალი და სტაფილო დაუმატეთ. თავსახური არ დაახუროთ ისე, 10 წუთი ჩაშუშეთ. თავსახური დაახურეთ და 30 წუთი ხარშეთ. ნარევს მუდმივად აურიეთ. ასე დაწვას თავიდან აიცილებთ.

5. ბორშის საკაზმი გემრიელი და ნაჯერი რომ გამოვიდეს, ლობიო შეგიძლიათ დაუმატოთ. ეს თქვენი გემოვნებით. თუ არ გიყვართ, უბრალოდ ამოიღეთ. თუ მაინც უმატებთ, ლობიო წინასწარ მომზადებამდე მოხარშეთ.

6. ბოლო ეტაპზე ძმარი დაუმატეთ და კარგად აურიეთ. ნამზადის გემო გასინჯეთ. შესაძლოა, ცოტა მეტი მარილი და შაქარი დასჭირდეს. თუ ასეა, დამატების შემდეგ კიდევ 5 წუთი ხარშეთ.

7. ცხელი ნამზადი სტერილურ ქილებში ჩაასხით, მოხუფეთ, გადააბრუნეთ და სრულად გაცივებამდე გააჩერეთ. თუ ნერვიულობთ, რომ კონსერვები შეიძლება გასკდეს,ქილები ნარევით დამატებით 10 წუთი გაასტერილეთ.

ესეც ასე! ბოსტნეული ბორშისთვის მზადაა. უბრალოდ ხორციანი ბულიონი უნდა მოხარშოთ, ნამზადი და კომბოსტო დაუმატოთ, შემდეგ კერძი საჭირო გემომდე დაიყვანოთ. მთელი პროცესი მაქსიმუმ 30 წუთს წაგართმევთ. გემრიელად მიირთვით!