3 პროდუქტი, რომელშიც ხორცის დამარინადება არ შეიძლება. მწვადი საწამლავი გახდება

334

გაზაფხულის დადგომასთან ერთად ხალხს სურს ბუნებაში გასვლა, ფიზიკურად და მორალურად დასვენება, ნახშირზე მონადირული ძეხვის ან მწვადის შეწვა. ბევრი იწყებს ფიქრს, როგორ მოამზადოს მარინადი რბილი ხორცისთვის, რომ წვნიანი და ნაზი დარჩეს.

მარინადი რბილი ხორცისთვის

გახსოვდეთ: თუ მწვადისთვის უხარისხო პროდუქტებს აირჩევთ, საუკეთესო მარინადიც გემრიელი კერძის მომზადებაში ვერ დაგეხმარებათ. ადრე მარინადს ღვინით ან ძმრით აკეთებდნენ, შემდეგ მაიონეზის, კეფირის ან „კოკა–კოლას“ დამატება დაიწყეს. ხორცის დასამარინადებლად ასევე იყენებენ ლუდს, მინერალურ წყალს, მარილს და სპეციალურ სუნელებს მწვადისთვის.

გიამბობთ, რამდენად სასარგებლო ან საზიანო შეიძლება იყოს ზოგიერთი პროდუქტისგან მომზადებული ხორცის მარინადი.

რა დავუმატოთ მარინადს

1. ღვინო (თუნდაც იაფი). წითელი ან თეთრი მშრალი ღვინო მარილთან და სანელებლებთან ერთად დასამარინადებლად შესაფერისია, ხოლო ლიმონის წვენი პიკანტურობას შემატებს.

2. ლიმონის წვენი. ნაზი მწვადი გამოვა, თუ ხორცს სანელებლებში, მარილსა და ლიმონის წვენში გააჩერებთ.

3. მინერალური წყალი. ხორცს სანელებლებს და მარილს აყრიან, ლიმონის წვენს ამატებენ, კარგად ურევენ და ზემოდან გაზიან მინერალურ წყალს ასხამენ.

4. ლუდი. მწვადი ნაზი გამოვა, თუ სანელებლების, მარილის და ლიმონის წვენის შერევის შემდეგ ხორცს 1 ბოთლ ლუდს დაუმატებთ.

5. სანელებლები და მარილი. ზოგი ხორცს მხოლოდ სპეციალურად შერჩეულ სანელებლებსა და მარილში ამარინადებს. თუმცა ლიმონის წვენით უფრო გემრიელია.

პროდუქტები, რომლის დამატება ხორცის მარინადში რეკომენდებული არაა

1. ძმარი. ძმარმჟავა ცილას კრავს და ხორცს აუხეშებს. დიდი მოცულობის ძმარი ადამიანის ორგანიზმისთვის საზიანოა. თუ მწვადი მსუბუქი სიმჟავით მოგწონთ, ლიმონის წვენი დაუმატეთ.

2. მაიონეზი. დიეტოლოგები თვლიან, რომ მაიონეზში დამარინადებული ხორცი ძალიან ცხიმიანი და რთულად მოსანელებელი გამოდის. ასე კუჭქვეშა ჯირკვალი და ღვიძლი შეიძლება დააზიანოთ.

3. კეფირი. კეფირში გაჩერებული ხორცი საზიანო არაა, მაგრამ სარგებელიც ცოტა აქვს. ხორცი ცილებით და რკინით მდიდარია, ხოლო რძის პროდუქტი ორგანიზმს მათ ეფექტურად ათვისებაში ხელს უშლის.

4. კოკა–კოლა. სასმელი ლიმონის და ფოსფორის მჟავებს შეიცავს. მათ ცილების დაშლის ხარჯზე ხორცის დარბილება შეუძლიათ. მწვადი რბილდება, მაგრამ ორგანიზმს ზიანს მოუტანს.

თითოეულ მზარეულს რბილი ხორცისთვის თავისი (გამოცდილი) მარინადი აქვს. მეც ექსპერიმენტებს ვატარებდი, სანამ საყვარელ რეცეპტზე არ გავჩერდი. პროპორციებს არ ვუთითებ, რადგან ყველაფერს „თვალით“ ვიღებ, მწვადის რაოდენობით იხელმძღვანელეთ.

მარინადს რბილი ხორცისთვის ასე ვაკეთებ

1. ხახვი დაჭერით, თასში გადაიტანეთ და ხელით ოდნავ დასრისეთ, რომ წვენი გამოვიდეს.

2. დაჭრილი კამა დაუმატეთ.

3. ლიმონის წვენი ჩააწურეთ. მარილი, წიწაკა და დაფნის ფოთოლი დაუმატეთ.

4. ჩაასხით 1–2 კოვზი მცენარეული ზეთი (სასურველია, ზეითუნის ზეთი) და კარგად აურიეთ.

5. სეზონურად დაჭრილი პომიდორი დაუმატეთ.

თასში სამწვადე ხორცი გადაიტანეთ და კარგად აურიეთ. თუ გაქვთ, ღვინო, ლუდი ან მინერალური წყალი დაუმატეთ, მაგრამ აუცილებელი არაა. ხორცს თავსახური დაახურეთ და მაცივარში მთელი ღამე ან რამდენიმე საათი გააჩერეთ.

თუ მწვადის შეწვა ძალიან გსურთ, განსაკუთრებულ შემთხვევას არ დაელოდოთ. ხორცი დაამარინადეთ და მეგობრებთან ერთად ბუნებაში წადით. ცხოვრება მიდის, ამიტომ თითოეული წუთით უნდა ისიამოვნოთ.