კარგია, როცა დიასახლისს შეუძლია მთელი ოჯახი ნებისმიერ სიტუაციაში გამოკვებოს. Gastronomia.ge–ს რედაქცია გთავაზობთ ბიუჯეტურ მენიუს ოჯახისთვის, რომელიც დიასახლისების ნამდვილი მხსნელია. გასწავლით, როგორ მოამზადოთ შედევრები იმით, რაც მაცივარში გაქვთ. დღეს მენიუშია ეკონომიური კატლეტები და უხორცო ტოლმა!
ეკონომიური კატლეტები
ინგრედიენტები:
- 300 გ ფარში
- 3 კარტოფილი
- 70 გ შვრია
- 1 ხახვი
- 0,5 ჩ/კ იტალიური სუნელები
- მარილი, წიწაკა გემოვნებით
- ცხარე წიწაკა გემოვნებით
მომზადების წესი:
1. კატლეტის ფარშად ნებისმიერი ხორცი შეგიძლიათ გამოიყენოთ. ქათმის ხორცით უფრო სწრაფად მზადდება. კარტოფილი გათალეთ და წვრილად გახეხეთ. სურვილის შემთხვევაში, კარტოფილის ნაცვლად ყაბაყი გამოიყენეთ. ყურადღება მიაქციეთ, რომ კარტოფილის წვენს გაწურვა არ სჭირდება.
2. კარტოფილს და ფარშს შვრია დაუმატეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე ხელით აურიეთ. შვრიის რაოდენობა თქვენი გემოვნებით დაარეგულირეთ.
3. ხახვი გაასუფთავეთ და დანით დაჭერით. ფარშს ხახვი დაუმატეთ. მარილი და წიწაკა, იტალიური სუნელები და ცხარე წიწაკა გემოვნებით მოაყარეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე ხელით აურიეთ.
4. პატარა კატლეტები გააკეთეთ. გახურებულ ტაფაზე ზეთში გადაიტანეთ. ორივე მხრიდან ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით. შემდეგ მოვშუშავთ, მაგრამ თუ გსურთ, მომზადებამდე შეგიძლიათ შეწვათ.
5. ტაფას ცოტა წყალი დაასხით, რომ ტაფის ძირი დაიფაროს. თავსახური დაახურეთ. კატლეტები სუსტ ცეცხლზე მომზადებამდე მოშუშეთ. დაახლოებით 15 წუთი სჭირდება. გემრიელად მიირთვით!
უხორცო ტოლმა
ინგრედიენტები:
- 1,5 კგ კომბოსტო
- 200 გ უმი ბრინჯი
- 1 სტაფილო
- 2 ხახვი
- 250 გ პომიდვრის წვენი
- 0,5 ს/კ შაქარი
- 1-2 დაფნის ფოთოლი
- მარილი, წიწაკა გემოვნებით
მომზადების წესი:
1. პატარა თავი კომბოსტო აიღეთ და ხიკვი მოაჭერით. კომბოსტოს თავი წყლით სავსე ქვაბში ჩადეთ. წყალი ოდნავ დაამარილეთ. წყლიდან ადუღების მომენტიდან 15 წუთით სუსტ ცეცხლზე ხარშეთ.
2. ტოლმისთვის ბრინჯი მომზადებამდე (ნახევრად მომზადებულიც შეიძლება) მოხარშეთ. დაქუცმაცებული ხახვი და გახეხილი სტაფილოც ზეთში წინასწარ შეწვით.
3. ბრინჯი, სტაფილო და ხახვი აურიეთ. მარილი და წიწაკა გემოვნებით მოაყარეთ. აურიეთ და ახალი ან ხმელი მწვანე ხახვი დაუმატეთ.
4. კომბოსტოს რბილი ფურცლები ფრთხილად მოაშორეთ. კომბოსტოს ფოთლები მოამზადეთ: მყარი ნაწილები მოაჭერით. თუ ფოთოლი დიდია, შუაზე გაჭერით. ახლა თითოეულ ფურცელს 1–2 ს/კ შიგთავსი დაუმატეთ და ნებისმიერი მოსახერხებელი მეთოდით გაახვიეთ.
5. ქვაბის ძირში კომბოსტოს ფურცლები დააფინეთ. ტოლმა ქვაბში მჭიდროდ ჩააწყვეთ.
6. სოუსის მოსამზადებლად პომიდვრის პასტა (ან კეტჩუპი) და წყალი 1:1 თანაფარდობით აურიეთ. მარილი, შაქარი, წიწაკა და 2 დაფნის ფოთოლი დაუმატეთ და აურიეთ. სოუსი ტოლმას მოასხით და თავსახური დაახურეთ.
7. დუღილის შემდეგ დაახლოებით ნახევარი საათით მოშუშეთ. გემრიელად მიირთვით!
ნებისმიერ თანამედროვე დიასახლისს ასეთი ბიუჯეტური მენიუ ცხოვრებას გაუმარტივებს. მითითებული ინგრედიენტებით დაახლოებით 20 კატლეტს და 35 უხორცო ტოლმას გააკეთებთ. ამ კერძებს წვნიანი და ფაფა დაუმატეთ და შეგიძლიათ ოჯახი მთელი კვირა მსუბუქად და დაბალანსებულად გამოკვებოთ. სხვათა შორის, გირჩევთ, ტოლმას სოკო დაუმატოთ. წარმოუდგენლად გემრიელი გამოდის!