პიტნა და შაქარი ავთქვიფე. ქმარს გიჟი ვეგონე, მაგრამ ბოლოს გაოცებული დარჩა

2690

როცა გაზაფხულზე ეზოში იასამანი ყვავის, კვლებში პიტნა იზრდება, მოჰიტოს მომზადება და ზაფხულის მოლოდინში მზიანი დღეებით ტკბობა გვსურს. სეზონური ხილი და ბოსტნეული გემრიელი, ზოგჯერ უცნაური კერძების მომზადებას შთამაგონებს. დღეს Gastronomia.ge–ს რედაქცია გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ პიტნის ორცხობილა ჩაიზე მისაყოლებლად.

პიტნის თაფლაკვერი

როცა ჩაიზე მისაყოლებლად ტკბილი არაფერია, ვაშლს უშაქრო ჩაისთან ერთად მივირთმევ. არც ჩაი და არც ყავა შაქრით გემრიელი არაა, მაგრამ თუ სასმელს უშაქრო კანფექტს ან შინაურულ ორცხობილას დაუმატებთ, შეგიძლიათ სტუმრები დაპატიჟოთ. ყოველთვის მიყვარდა ყურება, როგორ ღებავს ჩვეულებრივი პროდუქტები ცომს: ბლინები ალუბლით იასამნისფერია, ჟოლო ბისკვიტს ნაზ ვარდისფერს ანიჭებს. ორცხობილა პიტნით, რა თქმა უნდა, მწვანე.

საკვების საღებავით შეღებვა არ ღირს. აი, ნატურალური პროდუქტებით ექსპერიმენტები შეგიძლიათ. ჩემი პატარა ნათესავი მწვანე ორცხობილით აღფრთოვანებული იყო. ასეც მითხრა: „აღფრთოვანებული ვარ“. თავადაც მივხვდით, როცა ბავშვი დედისგან ორცხობილის მოპარვას ცდილობდა. მცირე ინგრედიენტები დაგჭირდებათ: 1 მუჭა პიტნა, 1 ჭიქა ფქვილი, ნახევარი ჭიქა შაქარი, ფქვილი. ოჯახური სწრაფი კვებისთვის შესაფერისია. ფხვიერი ორცხობილა გარედან ხრაშუნა და შიგნით რბილია. მასში შოკოლადის ნაფშვენის დამატება მიყვარს. გარგარის ჩირი, შავქლიავი ან ქიშმიში შეგიძლიათ დაუმატოთ ან უბრალოდ შაქრის ფხვნილი მოაყაროთ. ოდესღაც ბებია ასე აცხობდა.

ინგრედიენტები:

  • 220 გ ფქვილი
  • 20 გ პიტნა
  • 100 გ კარაქი
  • 1 კვერცხი
  • 100 გ შაქარი
  • 40 გ შოკოლადის ნაფშვენი
  • 7 გ გამაფხვიერებელი

მომზადების წესი:

1. პიტნის თითოეული ფოთოლი გამდინარე წყალში გარეცხეთ. ახლა პიტნა ღრმა თასში ჩადეთ და 100 გ შაქარი დაუმატეთ. ბლენდერით ერთგვაროვანი კონსისტენციის მიღებამდე ათქვიფეთ. უკვე შეგიძლიათ მოჰიტო მოამზადოთ და ლათინურ მუსიკაზე იცეკვოთ, რადგან არომატი მთელ სამზარეულოში ვრცელდება.

2. რბილი კარაქი პიტნის მასას დაუმატეთ და ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ. კარაქი მაცივრიდან წინასწარ შეგიძლიათ გამოიღოთ, მიკროტალღურ ღუმელში ან წყლის ორთქლზე გაადნოთ.

3. ფქვილი გაცერით, გამაფხვიერებელი და შოკოლადის ნაფშვენი პიტნის მასას დაუმატეთ.

4. 1 კვერცხი ათქვიფეთ და აურიეთ. სქელი ცომი უნდა მიიღოთ, რომელიც ხელზე გეკვრებათ. გირჩევთ, ხელზე მცენარეული ზეთი წაისვათ. ერთი და იგივე ზომის ცომის ბურთები გააკეთეთ.

5. ბურთები გააბრტყელეთ და პერგამენტ დაფარებულ საცხობ ფორმაზე დააწყვეთ. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 15 წუთით აცხვეთ. გაგრილება აცადეთ და პიტნის ორცხობილებით ისიამოვნეთ. გემრიელად მიირთვით!

თუ ტირამისუს მსგავსი დესერტები მოგწონთ, ათქვეფილი ნაღებით და შაქრის ფხვნილით კრემი გააკეთეთ: 35%–იანი ცივი ნაღები და 200 გ შაქრის ფხვნილი აურიეთ და პიტნის ორცხობილებს ერთ ფენად წაუსვით. ყავის ნაცვლად, რომელშიც ჩვეულებრივ ორცხობილას ალბობენ, შაქრის, წყლის და ლიმონის წვენის ნარევი შეგიძლიათ გამოიყენოთ. შეუდარებელი დესერტი გამოვა. პიტნის ცომით ტორტის ბისკვიტიც შეგიძლიათ გააკეთოთ.