კოჭა და ნიორი ძალიან ბევრი ჩინური, ტაილანდური და ინდური სამზარეულოს კერძების საფუძველს წარმოადგენს. ეს მცენარე აღმოსავლეთის კვების სისტემის ყველაზე მნიშვნელოვანი პროდუქტია. მისგან უნიკალურ არომატულ პასტას ამზადებენ, რომელიც ბევრი კერძის გემოს აუმჯობესებს და ჯანმრთელობისთვის დიდი სარგებელი მოაქვს.
მზა სოუსი კოჭით და ნივრით მაღაზიებში ყოველთვის ხელმისაწვდომი არ არის, ამიტომ საუკეთესო ვარიანტია – მისი სახლში მომზადება. კოჭა-ნივრის პასტა ძალიან მარტივი მოსამზადებელია. მიღებული საწებელი შესანიშნავი ხორცის, ბოსტნეულის, თევზის და ბრინჯის პროდუქტებისთვის.
კოჭა ნივრით
კოჭის და ნივრის გამოყენება საკვები დანამატის სახით მადას აქვეითებს და მოთენთილობას აღმოფხვრის, პოტენციას ზრდის, სისხლს ჟანგბადით ამდიდრებს, ტვინის ფუნქციას აუმჯობესებს და სახსრების, ძვლების ქსოვილების მდგომარეობას აუმჯობესებს. ასეთი ნარევი შეიცავს შეუცვლელ ამინომჟავებს, ვიტამინებს, მინერალურ მარილებს, ანტიოქსიდანტებს, წონის შემცირებას ხელს უწყობს და კუჭ-ნაწლავის მდგომარეობას აუმჯობესებს.
კოჭა-ნივრის პასტის მოსამზადებლად ყველაზე ახალი კოჭა შეარჩიეთ. კანს ფრჩხილით დააჭირეთ: თუ წვენი გამოვიდა, ანუ ფესვი ახალი არის. ეს მომენტი ძალიან მნიშვნელოვანია, რადგან კოჭა დროთა განმავლობაში მშრალი და ბოჭკოვანი ხდება. პასტაში გამაღიზიანებელი ბოჭკოები რომ არ აღმოჩნდეს, უმჯობესია თუ ახალი კოჭის ფენას გამოიყენებთ.
ინგრედიენტები:
- 100 გრ კოჭა
- 150 გრ გასუფთავებული ნიორი
- ½ ჩ/კ მარილი
მომზადება:
1.კოჭა გარეცხეთ და სალფეთქით კარგად გაამშრალეთ. დარწმუნდით, რომ სამზარეულოს ჭურჭელიც მშრალი არის, რადგან ნებისმიერი სისველე პასტის შენახვის ხანგრძლივობას ამცირებს.
2.კოჭას ყავისფერი კანი დანით მოაშორეთ ისე, როგორც კარტოფილს. ახალი ფესვების მოყვითალო კანით გასუფთავებას არ საჭიროებს. მცირე ზომის კუბებად დაჭერით.
3.რაც უფრო ახალია ნიორი, მით უკეთესი. რაც უფრო დიდი ხნის არის ნიორი, სუნი მით უფრო მძაფრი აქვს. გარდა ამისა, არომატული კომპონენტი პასტას მომწვანო-მოლურჯო ფერს შესძენს. ახალი ნიორი გამოიყენეთ: გაასუფთავეთ, შუაზე გაჭერით და მწვანე შუაგული ამოაჭერით, რომ მან გულძმარვა არ გამოიწვიოს.
4.დაჭრილი კოჭა და ნიორი ბლენდერში მოათავსეთ. 1 ჩ/კ მარილი დაუმატეთ, რომ პასტა დიდხანს შეინახოთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე დააქუცმაცეთ.
5.მზა პასტა სუფთა მშრალ მინის ქილებში გადაანაწილეთ და შესანახად მაცივარში შედგით. ამ მეთოდი ნარევის მოხმარების ვადა დაახლოებით 1 თვე იქნება. უფრო ხანგრძლივი პერიოდით შესანახად პასტით ყინულის ფორმები ამოავსეთ და საყინულეში გაყინეთ.
პასტის ზედაპირი დროთა განმავლობაში ყავისფერი გახდება. არ ინერვიულოთ: ეს ჩვეულებრივი მჟავე პროცესია და არა გაფუჭების ნიშანი. კერძის მოსამზადებლად პასტის გამოყენების დროს ყოველთვის მშრალი კოვზი გამოიყენეთ.
ეს სასარგებლო და პიკანტური ნაზავი სოუსის და საწებლის გემოს გააძლიერებს. ასე დაუვიწყარ აღმოსავლურ ატმოსფეროს შექმნით, ჩვეულებრივ კერძს კულინარიულ შედევრად აქცევს. უმი სახით ცივ კერძებს და წასახემსებლებს უმატებენ. ცხელი კერძის მომზადების წინ კოჭა-ნივრის პასტას გაცხელებულ ტაფაზე 20 წამით ზეთში წვავენ. ამ დროის განმავლობაში ცხარე არომატი იკარგება და მხოლოდ გემრიელი თავისებური ნივრის ნიუანსი რჩება.