უკრაინელმა დიასახლისმა მასწავლა, როგორ შევწვა ნამდვილი „ბენდერიკი“. ჩვეულებრივ ბლინებზე მეტად მომეწონა

570

ბენდერიკი ტრადიციული უკრაინული კერძია, რომლის რეცეპტი ათწლეულები არ შეცვლილა. სამკუთხა ფორმის ბლინებს ხორცის შიგთავსით მე-20 საუკუნის მეორე ნახევარში ქალაქ ბენდერში ამზადებდნენ. იმის მიუხედავად, რომ კერძის სამშობლო დნესტრისპირეთია, ბენდერიკი დასავლეთ უკრაინაშიც პოპულარული გახდა. Gastronomia.ge-ს რედაქცია გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ უკრაინული ბლინები ფარშით და კარტოფილით.

ბლინები ფარშით

ბენდერიკის შიგთავსი უმი უნდა იყოს, თუ ბლინები მხოლოდ ფარშით მზადდება. უკრაინელი დიასახლისები ბენდერიკს სხვადასხვა შიგთავსით ამზადებენ. შეგიძლიათ გამოიყენოთ ხაჭო შაქართან ან ხორცთან ერთად, კარტოფილი ფარშით ან სოკო ხახვთან ერთად. მზა ბლინები მაშინვე შეგიძლიათ მიირთვათ. ძალიან ნოყიერი გამოდის. მომზადებას მინიმუმ 1 საათი სჭირდება, ამიტომ გირჩევთ, რომ გემრიელი კერძი მოიმარაგოთ და საყინულეში შეინახოთ.

ბენდერიკი ბეკონით და კარტოფილით ბაბუაჩემის საყვარელი კერძი იყო. ბებია ყოველ შაბათ–კვირას ქმარს ახალი ბენდერიკებით ანებივრებდა, მაშინაც კი, როცა სახლში ხორცი არ გვქონდა. ტაფაზე ქონს ხრაშუნა ქერქის მიღებამდე წვავდა და კარტოფილს ურევდა, ხოლო ბლინებს ისეთ თხელს აკეთებდა, რომ სინათლეს ატარებდა.

ინგრედიენტები:

  • 300 გ ფარში
  • 400 გ კარტოფილი
  • 150 გ ხახვი
  • 600 მლ რძე
  • 200 გ ფქვილი
  • 0,5 ს/კ შაქარი
  • 0,5 ჩ/კ ფქვილი
  • 1 კვერცხი
  • 50 მლ მცენარეული ზეთი

მომზადების წესი:

1. კვერცხი, შაქარი და მარილი აურიეთ. რძე დაასხით. ფქვილი და მცენარეული ზეთი დაუმატეთ. თხელი ბლინებისთვის ცომი მოზილეთ. ბლინები ტაფაზე შეწვით.

2. კარტოფილი გათალეთ და ნაჭრებად დაჭერით. კარტოფილი მარილიან წყალში მომზადებამდე მოხარშეთ. ახლა კარტოფილის პიურე გააკეთეთ.

3. ხახვი წვრილად დაჭერით და ტაფაზე მცენარეულ ზეთში ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით.

4. ხახვს ფრინველის, ძროხის ან ღორის ხორცის ფარში დაუმატეთ და მომზადებამდე 25 წუთით შეწვით.

5. პიურე და ხორცის ფარში აურიეთ. ბენდერიკის შიგთავსს მარილი და წიწაკა დაუმატეთ.

6. ბლინები შიგთავსით გაავსეთ და სამკუთხა ფორმები მიეცით. ცხელ ტაფაზე ცოტა კარაქში ან მცენარეულ ზეთში ბენდერიკები ოქროსფერი ქერქის მიღებამდე ორივე მხრიდან შეწვით.

ზედმეტი ზეთის დასაწურად ბენდერიკები ქაღალდზე გადაიტანეთ. ხორციანი ბლინები ჯერ კიდევ თბილი მიირთვით. ბენდერიკები კვერცხის და რძის კლიარში ამოავლეთ, რომ ხრაშუნა ქერქი მიიღოთ. ამის გაკეთება აუცილებელი არაა. ბენდერიკები პომიდვრის სოუსთან ან არაჟანთან ერთად მაგიდაზე გაიტანეთ.

თუ გსურთ, რომ ბენდერიკები ფარშით და კარტოფილის გარეშე მოამზადოთ, ბლინის ნახევარს ფარშის თხელი ფენა წაუსვით და ბენდერიკი ოთხად გაკეცეთ, ასე სამკუთხედი ფორმა მიეცით. ბენდერიკები საშუალო ცეცხლზე შეწითლებამდე შეწვით. პროცესს დააჩქარებთ, თუ წინასწარ მთა ბლინებს დააცხობთ. თუ ბენდერიკების გაყინვა და მომარაგება გსურთ, გაყინვის წინ ბლინები არ შეწვათ. გიჭამიათ ოდესმე ხორციანი ბენდერიკები?