სახლში მომზადებული საოცრებები კიზილისგან

944

ბევრი დიასახლისი უბრალოდ ყურადღებას არ აქცევს ამ პროდუქტს. ჩემი აზრით, ამ კენკრისგან უამრავი სასარგებლო კერძის მომზადება შეიძლება.

დავიწყოთ ტრადიციული ჯემებსია და კომპოტებისგან. მისგაბ უგემრიელესი სოუსის მომზადებას შეიძლება.

კიზილის მურაბა ხარშვის გარეშე

ინგრედიენტები

  • 3კგ კიზილი
  • 3კგ შაქარი

მომზადება

1.კიზილს მოასხით ცხელი წყალი. გადაასხით.

2.მოაყარეთ შაქარი.

3.ხელით მოურიეთ და დაჭყლიტეთ.

4.დააფარეთ თავსაფარი და დაელოდეთ 2-3 საათი. 30 წუთში ერთხელ მოურიეთ კოვზით.

5.გამოწურეთ მიღებული მასა.

6.რაც დარჩა არ გადაყაროთ, მოაყარეთ შაქარი და მოხარშეთ კომპოტი.

7.მიღბული მურაბა ჩაასხით ქილებში.

8.შეგიძლიათ შეინახოთ მაცივარში.

გემრიელად მიირთვით!

სწრაფი კომპოტი

ინგრედიენტები

  • კიზილი
  • 100გ შაქარი 1ლ კომპოტზე

მომზადება

1.აავსეთ ქილები მეოთხედზე კენკრით.

2.აადუღეთ წყალი, აავსეთ ქილები, დააფარეთ თავზე და დაელოდეთ 30 წუთი.

3.სითხე ჩაასხით ქვაბში, ხოლო კენკრა დატოვეთ ქილებში.

4.მოაყარეთ შაქარი.

5.ქვაბში არსებული მასა მიიყვანეთ დუღილამდე და ისევ ჩაასხით ქილებში.

6.დააფარეთ თავსაფარი. შეგიძლიათ დაუმატოთ ლიმონის მჟავა, რათა ქილები არ გასკდეს. 1ლ კომპოტზე საჭიროა 4 ჩაის კოვზი.

გემრიელად მიირთვით!

კისელი

ინგრედიენტები

  • 125გ კიზილი
  • 125გ შაქარი
  • 3 სუფრის კოვზი სიმინდის სახამებელი
  • 1ლ წყალი

მომზადება

1.კენკრას დაასხით წყალი.

2.აადუღეთ 10 წუთი დაბალ ცეცხლზე.

3.გაწურეთ და მიიყვანეთ პიურეს კონსესტენციამდე.

4.დააბრუნეთ ქვაბში და ისევ აადუღეთ.

5.დაუმატეთ შაქარი და მოხარშეთ 2 წუთი.

6.სახამებელი გაალღვეთ წყალში. დაუმატეთ კიზილს სახამებელი, მოხარშეთ 1 წუთი, მოაშორეთ ქაფი და გადმოიტანეთ ცეცხლიდან.

7.გაგრილების შემდეგ გამოწურეთ და ჩაასხით ქილებში.

გემრიელად მიირთვით!

დამარინადებული კიზილი

ინგრედიენტები

  • კიზილი
  • 1 დაფნის ფოთოლი
  • 5-6 შავი წიწაკის მარცვალი
  • 2-3 მიხაკი
  • 2 კბილი ნიორი
  • 1 ჩაის კოვზი მარილი
  • 2 ჩაის კოვზი 9% ძმარი

მომზადება

1.დაჭერით ნიორი.

2.ქილაში მოათავსეთ დაფნა, წიწაკა და ნიორი.

3.დაუმატეთ გარეცხილი კენკრა.

4.დაასხით ცხელი წყალი და დატოვეთ 20 წუთი.

5.ამის შემდეგ წყალი გადაასხით ქვაბში. აადუღეთ 5 წუთი.

6.დაუმატეთ მარილი, შაქარი და ძარი.

7.ჩაასხით ცხელი წყალი და დააფარეთ თავსაფარი.

8.ამოაბრუნეთ ქილები.

9.შეინახეთ მაცივარში.

გემრიელად მიირთვით!

კიზილის ცხარე სოუსი

ინგრედიენტები

  • 3კგ კიზილი
  • 100გ კიზილი
  • 2 თავი ნიორი
  • 1 ჩაის კოვზი
  • კაკალი ქინძი
  • 100გ ცხარე წითელი წიწაკა
  • 1 ჩაის კოვზი შავი წიაკა
  • 1 ჩაის კოვზი სურნელოვანი წიწაკა
  • 3 ჩაის კოვზი ხმელი სუნელი
  • 3 ჩაის კოვზი მშრალი ბაზილიკი
  • შაქარი და მარილი გემოვნებით
  • 30-40მლ ღვინის ძმარი

მომზადება

1.გარეცხეთ კიზილი და აადუღეთ.

2.ადუღეთ 10-15 წუთი.

3.გადაიტანეთ კენკრა ჯამში. დაელოდეთ გაგრილებას.ნახარში არ გადაასხათ.

4.გამოწურეთ კიზილი.

5.ნახარშში გადაიტანეთ გამოწურული მასა.

6.მოათავსეთ ცეცხლზე. წამოადუღეთ და მოხარშეთ 15 წუთი. დაუმატეთ ამარილი და შაქარი.

7.შავი წიწაკა, ბაზილიკი, სურნელოვანი წიწაკა და ქინძი დაფქვით.

8.ბლენდერში მოათავსეთ მწვანილი, ნიორი, წითელი წიწაკა. დაუმატეთ დაფქული სანელებები, ხმელი სუნელი, ძმარი და 1 ჭიქა ნახარში.

9.დააბლენდერეთ.

10.მიღებული მასა დააბრუნეთ ქვაბში.

11.მოხარშეთ და მოურიეთ 15 წუთი.

12.გაასტერილეთ ქილები.

13.გადაანაწილეთ ქილებში.

გემრიელად მიირთვით!