ბაზარში კილოგრამი ჟოლო ვიყიდე და გავრეცხე. აი, რა დაემართა კენკრას წყლის შემდეგ

660

რატომღაც ადრე არც დავფიქრებულვარ, საჭიროა თუ არა ჟოლოს გარეცხვა. კენკრას ბაზარში ვყიდულობდი, სახლში მივდიოდი, რაღაც დროით სუფთა წყალს ვასხამდი, შემდეგ ვწურავდი. მოგვიანებით ინტერნეტში ვნახე, როგორ ცხარედ განიხილავდნენ ამ თემას. თითქოს, საჭიროა თუ არა კენკრის გარეცხვა სინამდვილეში! Gastronomia.ge–ს რედაქცია ამ თემაზე დეტალურად გიამბობთ.

საჭიროა თუ არა ჟოლოს გარეცხვა

ცოდვაა, სეზონზე ახალი ჟოლო არ იყიდოთ და საკუთარი თავი და ოჯახი არ გაახაროთ. დიახ, ფასი ოდნავ იკბინება. ვიტამინების ნაკრები, რომელსაც ეს კენკრა ინახავს, ამ ფასად ნამდვილად ღირს. ზამთრისთვის ჟოლოს მურაბას ამზადებენ, კენკრას მთლიანად ან შაქარში არეულს ყინავენ. ნამცხვარი ჟოლოთი? ეს ხომ კულინარიული შედევრია!

მოკლედ, ჟოლოს ყიდვა აუცილებელია. უმჯობესია, ბაზარში იყიდოთ. იქ სახლის არომატულ კენკრას უფრო მომგებიან ფასად შეიძენთ.

ჩვეულებრივ, ყიდვის შემდეგ მთელ პარტია კენკრას ვრეცხავ და კონტეინერში მაცივარში ვინახავ. ერთხელ მოვისმინე მოსაზრება, რომ ჟოლოს გარეცხვა არ სჭირდება. თითქოს, ბაქტერიციდული თვისებები აქვს. ხოლო გარეცხვის შემდეგ მთელი სარგებელი ქრება. მსგავსი სისულელე ჯერ არ მომისმენია. ვიტამინები ხომ კენკრაშია და არა მის ზედაპირზე. ასეა?

ამაზე ნერვიულობა ნამდვილად არ ღირს. გარდა ამისა, ზოგი ფიქრობს, რომ კენკრა გარეცხვის შემდეგ ფაფასავით გახდება. ეს არგუმენტიც ყურით მოთრეულია. პირველ რიგში, ჟოლოს წყალში დიდხანს ჩალბობას არავინ გაიძულებთ. მეორეც, ჟოლო ფაფად გადაიქცევა თუ არა, კენკრის საწყის მდგომარეობაზეა დამოკიდებული.

ლოგიკურად დავფიქრდეთ. არ ვიცით, ვინ შეაგროვა ჟოლო, იყო თუ არა მისი ხელები სუფთა. უცნობია, კენკრა გაზრდის პერიოდში რაიმეთი თუ დაამუშავეს. გარანტიას ვერავინ მოგცემთ, რომ გაურეცხავი კენკრის ჭამის შემდეგ მუცლის ტკივილი არ შეგაწუხებთ. ეს საუკეთესო სცენარია.

ჟოლოს სწორად გარეცხვა

თუ კენკრა თავად დაკრიფეთ და ზუსტად იცით, რა პირობებში გაიზარდა, რა თქმა უნდა, შეგიძლიათ არ გარეცხოთ. სხვა დანარჩენ შემთხვევაში ბრძნულად მოიქეცით და კენკრა გარეცხეთ. როგორ გავაკეთოთ? პირველ რიგში, ჟოლო უშუალოდ ჭამის წინ გარეცხეთ. განსაკუთრებით აქტუალურია, თუ პროდუქტი ბევრია.

გაურეცხავი კენკრა მაცივარში დიდხანს შეგიძლიათ შეინახოთ, არ დაიშლება. ჟოლო გამდინარე წყალში არავითარ შემთხვევაში გარეცხოთ. ასე კენკრას ნამდვილად დააზიანებთ.

საკმარისია, ღრმა თასში ცივი წყალი ჩაასხათ. ჟოლო საწურზე დაყარეთ და წყლიან თასში ჩადეთ. მსუბუქი მოძრაობით საწური შეანჯღრიეთ, რომ კენკრა წყალში აირიოს. რამდენჯერმე შეგიძლიათ გაიმეოროთ.

კენკრა მთელი და უვნებელი დარჩება. შემდეგ ქაღალდის პირსახოცზე გადაიტანეთ, რომ ზედმეტი სითხე მოშორდეს. ეს აუცილებელი ეტაპი არაა. ჟოლო გამოსაყენებლად მზადაა.

თუ ჟოლოს გაყინვას აპირებთ, გარეცხვა გადადეთ. დიასახლისების უმეტესობა ფიქრობს, რომ კენკრის გარეცხვა საჭირო არაა, რადგან დაბალ ტემპერატურაზე მთელი ნაგავი მაინც მოკვდება. თუ ჟოლოს გარეცხავთ და შემდეგ გაყინავთ, გალღობისას ნამდვილად დაიშლება. ეს ყოველთვის მოსახერხებელი არაა, განსაკუთრებით იმ შემთხვევაში, თუ ჟოლოთი ნამცხვრის მომზადება გსურთ.