ხორციანი პეროგი წვნიანი შიგთავსით და ხრაშუნა ქერქით. კვირის ბოლომდე ნამდვილად მეყოფა

421

რამდენიმე დღის წინ ქმარი და შვილები სოფელში გავგზავნე. უკვე დამავიწყდა, რას ნიშნავს, როცა ყოველდღე ქურასთან დგომა და ბავშვების მოსამზადებლად ერთი საათით ადრე გაღვიძება საჭირო არაა. ჩემთვის საჭმლის მომზადებაც არ მინდოდა. პირველ დღეებში სახლისკენ მიმავალ გზაზე რაღაც ვიყიდე და უახლოეს კაფეში შევედი. ზუსტად მე–4 დღეს ქურთუკის ჯიბეში ვიპოვე ქაღალდის ნაგლეჯი, რომელზეც რეცეპტი ეწერა. ეს იყო ხორციანი პეროგი, რომელიც სულ დამავიწყდა.

საფუძველი ფენოვანი ცომია. გულწრფელად, მზა ცომის გამოყენებას ვაპირებდი, მაგრამ სახლში გაყინული ცომი არ მქონდა. მოლოდინის მიუხედავად ცომი მარტივად მზადდება. შიგთავსად კარტოფილი და ძროხის ფარში გამოვიყენე. მომზადებას 30 წუთი დასჭირდა. ასეთი მთელი ტაფა ხორციანი და ნოყიერი ცომეული მივიღე. კვირის ბოლომდე ნამდვილად მეყოფა!

ინგრედიენტები:

  • 250 მლ წყალი
  • 400-450 გ ხორბლის ფქვილი
  • 4 კარტოფილი
  • 2 ხახვი
  • 3 ს/კ მზესუმზირის ზეთი
  • 1 ჩ/კ პაპრიკა
  • დაფქული შავი წიწაკა გემოვნებით
  • 0,5 ჩ/კ შაქარი
  • 290 გ კარაქი
  • 300 გ ძროხის ფარში
  • 1 კვერცხი
  • 100 მლ რძე
  • მარილი გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. შაქარი და 1 ჩ/კ მარილი წყალში გახსენით. ფქვილი და 50 გ რბილი კარაქი დაუმატეთ. რბილი ცომი მოზილეთ. პარკი დააფარეთ და 10 წუთით გააჩერეთ.

2. ცომი 8 თანაბარ ნაწილად გაყავით და თითოეული დაამრგვალეთ. პირსახოცი დააფარეთ და ცოტა ხნით დაასვენეთ. ამის შემდეგ ბურთები მაქსიმალურად თხელ მართკუთხა ფირფიტებად გააბრტყელეთ (ფურცლებში სინათლე უნდა ატარებდეს), ფქვილი მოაყარეთ.

3. ტაფაზე 20 გ კარაქი გაადნეთ და ფარში საშუალო ცეცხლზე შეწვით. პატარა კუბებად დაჭრილი ხახვი დაუმატეთ და 5 წუთით მოთუშეთ. ბოლოს პაპრიკა, მარილი და წიწაკა დაუმატეთ. კარტოფილი მოხარშეთ და პიურეს მისაღებად 20 გ კარაქთან ერთად დაჭყლიტეთ. მარილი და წიწაკა მოაყარეთ.

4. 150 გ კარაქი გაადნეთ. საცხობ ფორმას წაუსვით. 4 ცომის ფირფიტა ფორმის ძირში ჩააწყვეთ, თითოეულს გამდნარი კარაქი წაუსვით. ცომს ზედმეტი ნაწილები, რომელიც გვერდებზე გადმოდის, მოაჭერით.

5. კარტოფილის ფენა, შემდეგ ხორცის შიგთავსი დაუმატეთ და ზემოდან დარჩენილი 4 ცომის ფირფიტა (კარაქწასმული) დააფარეთ. პეროგი ბასრი დანით კვადრატებად ფრთხილად დაჭერით.

6. მოსასხმელად რძე, კვერცხი, 3 ს/კ მზესუმზირის ზეთი, 3 ს/კ გამდნარი კარაქი, მარილი და წიწაკა აურიეთ. პეროგს მოასხით და 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 35 წუთით აცხვეთ.

პეროგი წარმოუდგენლად წვნიანი, ხრაშუნა ქერქით გამოვა. სხვათა შორის, შიგთავსად ნებისმიერი სხვა რამ შეგიძლიათ გამოიყენოთ. მაგალითად, შემწვარი ქამა სოკო და მოხარშული ქათმის ხორცი იდეალურად ეთავსება.