ფატუში – სალათა, რომელსაც ხმელთაშუაზღვისპირეთში ამზადებენ. მთავარი ინგრედიენტი პიტა-პურის მსხვილი ნაჭრებია. მას ყველა სეზონზე სხვადასხვა ბოსტნეულს ურევენ.
ინგრედიენტები:
სალათისთვის:
- 500 გ ცერცვის მარცვალი
- 150 გ ( 1 ჭიქა) ბარდა
- 1 კიტრი
- 4 პიტა -პური
- 2 ს.კ. ქორფა ოხრახუში
- 1 კონა ხახვი – შნიტი
- 250 გ ყველი ფეტა
სოუსისთვის:
- 1 ლიმონის ცედრა
- 1 ლიმონის წვენი
- 90 მლ (1,3 ჭიქა) ცივი დაწურვის ზეითუნის ზეთი
- 1 ჩ.კ. ყავისფერი შაქარი
- მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით
მომზადების წესი:
- სალათა: მოხარშეთ ცერცვისა და ბარდის მარცვლები. შემდეგ კარგად გადაწურეთ.
- კიტრი სიგრძეზე გაჭერით, ჩაის კოვზი მოაცილეთ რბილობი, შემდეგ თხელ რკალებად დაჭერით. სასალათეში მარცვლოვანებს დაუმატეთ.
- პიტა-პური 8 თხელ ნაჭრად დაჭერით. გახუხეთ.
- სოუსი: ლიმონის წვრილად გახეხილი ცედრა და ახალგამოწურული წვენი, ზეითუნის ზეთი, შაქარი, მარილი და ახალდაფქული პილპილი მექანიკური სათქვეფით ათქვიფეთ.
- გადაასხით მარცვლეულსა და კიტრს. დაუმატეთ მსხვილად დაჭრილი პიტნა, ოხრახუში, ხახვი-შნიტი. კარგად შეანჯღრიეთ. გახუხული პურის ნატეხები დაფშვნილ ფეტასთან ერთად სალათას შეურიეთ, ჯამი კიდევ ერთხელ მსუბუქად შეანჯღრიეთ და სალათა სუფრაზე მიიტანეთ.