ამაზე უკეთესი რეცეპტი არ მინახავს! ფარშირებული ბულგარული წიწაკა და ბოსტნეულის გარნირი

441

ბაზარში სიარული მიყვარს. აქ ბევრი საინტერესო რამ შეგიძლიათ აღმოაჩინოთ. სახლში უკვე მოვიტანე რამდენიმე შესანიშნავი რეცეპტი. 1 კვირის წინ შევხვდი ქალს, რომელიც ბულგარულ წიწაკას ყიდულობდა. ვიფიქრე, რომ დასამწნილებლად უნდოდა. აღმოჩნდა, რომ ნათესავებს ელოდება და საფირმო კერძით გამასპინძლება გადაწყვიტა. გამყიდველი მისი დაქალი იყო, ამიტომ მაშინვე მიხვდა, რომ ეს ხორცით ფარშირებული წიწაკაა.

ცნობისმოყვარეობამ მძლია და რეცეპტის გაგება გადავწყვიტე. თან წიწაკაც შევიძინე. კლასიკური ტოლმისგან განსხვავდება იმით, რომ ხორცის გატარება საჭირო არაა. საკმარისია, კუბებად დაჭრათ. ძროხის ხორცი ვიყიდე და შიდა ცხიმი დავამატე, რომ შიგთავსი უგემური არ ყოფილიყო. ფარშირებული წიწაკა ბოსტნეულთან ერთად მზადდება. ასე იღებთ გემრიელ კერძს და შესანიშნავ გარნირს.

როგორ მოვამზადოთ ხორცით ფარშირებული ბულგარული წიწაკა

ინგრედიენტები:

  • 7 ბულგარული წიწაკა
  • 280-300 გ ძროხის ხორცი
  • 80 გ ძროხის ცხიმი
  • 2,5 ხახვი
  • 50 გ ბრინჯი
  • 1 ჩ/კ პაპრიკა
  • 0,5 ჩ/კ ძირა
  • 0,5 ჩ/კ დაფქული შავი წიწაკა
  • 50 მლ მზესუმზირის ზეთი
  • 50 მლ წყალი
  • 4-5 კბილი ნიორი
  • 3-4 პომიდორი
  • 1 კონა ქინძი
  • 3 კარტოფილი
  • 1 სტაფილო
  • 0,5 თეთრი კომბოსტო
  • 1 ჩ/კ ხმელი რეჰანი
  • მარილი გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. ბულგარული წიწაკა გარეცხეთ, თესლი და ყუნწი მოაშორეთ ისე, რომ ბოსტნეული მთელი დარჩეს. ხორცი და ცხიმი პატარა ნაჭრებად დაჭერით. ნახევარი წვრილად დაჭრილი ხახვი დაუმატეთ.

2. ბრინჯი გარეცხეთ და ხორცს დაუმატეთ. შიგთავსს პაპრიკა, ძირა, დაფქული წიწაკა, 1 ჩ/კ მარილი, მზესუმზირის ზეთი და წყალი დაუმატეთ. კარგად აურიეთ.

3. ნიორი ფირფიტებად დაჭერით და რამდენიმე ნაჭერი თითოეულ ბულგარულ წიწაკაში ჩადეთ. შიგთავსით გაავსეთ. პომიდორს გვერდი ჩამოაჭერით და წიწაკის დასაცობად გამოიყენეთ.

4. კომბოსტო სტეიკივით დაჭერით და ცოტა მცენარეულ ზეთში შეწვით. თეფშზე გადაიტანეთ. ცოტა ზეთში ნახევარ რგოლებად დაჭრილი ხახვი შეწვით.

5. დარჩენილი პომიდორი დააქუცმაცეთ და ხახვს დაუმატეთ. მარილი მოაყარეთ და 1–2 წუთი ჩაშუშეთ. დაჭრილი ქინძი დაუმატეთ, აურიეთ და კიდევ 1 წუთი ამზადეთ. ბოლოს ცალკე თეფშზე გადაიტანეთ.

6. სტაფილო რგოლებად დაჭერით, კარტოფილი – მსხვილ ნაჭრებად. ქვაბში 500 მლ წყალი ჩაასხით და ბოსტნეული გადაიტანეთ. ქვაბის გვერდებში წიწაკა ჩააწყვეთ, ცენტრში მოათავსეთ კომბოსტო, ოდნავ მარილი მოაყარეთ.

7. ზემოდან სოუსი დაასხით, წყალი დაუმატეთ, რომ ბოსტნეულს თითქმის ფარავდეს. ხმელი რეჰანი მოაყარეთ. ძლიერ ცეცხლზე ადუღებამდე მიიყვანეთ, შემდეგ ცეცხლს დაუწიეთ, თავსახური დაახურეთ და 40 წუთი ჩაშუშეთ.

კერძი ნამდვილად საოცარი გამოვა. ქმარმა მითხრა, რომ ასეთი ბულგარული წიწაკის ტოლმა უფრო გემრიელი გამომდის, ვიდრე დედას. იცით, რომ ასეთი კომპლიმენტის მიღება არც ისე მარტივია. ვიმედოვნებთ, დააფასებთ რეცეპტს!