ხინკალი ტრადიციული ქართული კერძია, რომელიც უყვართ გურმანებს მთელს მსოფლიოში. კერძი ითვლება მამაკაცურად, რადგან საკვები არის მძიმე და ცოტა ქალი თუ მიირთმევს მას დიდი რაოდენობით. ბევრი დიასახლისი ექსპერიმენტებს ატარებს და ხინკალს ამზადებს თავისებურად. დღეს ჩვენ გასწავლით თუ როგორ უნდა მოამზადოთ კლასიკური ქართული ხინკალი და რაც მთავარია, ჩვენ გეტყვით თუ როგორ უნდა მიირთვათ ხინკალი ეტიკეტის შესაბამისად.
როგორ ვჭამოთ ხინკალი?
არსებობს ხინკალი და მათი მომზადება ნამდვილი ხელოვნებაა. წვნიანი, ხორცით და ბულიონით სავსე თითოეული ტომარა უნდა ჭამოთ ერთ ნაკბეჩად.სულ თავიდან ის უნდა გავაციოთ, რადგან შიგნით არის არა მხოლოდ წვენი, არამედ ცხელი ბულიონი. თუ ხინკლის ჭამას დაუყოვნებლივ მომზადების შემდეგ დაიწყებთ, ადვილად შეგიძლიათ ენა დაიწვათ. ამიტომ, ერთი წუთით დაველოდებით, შემდეგ კი ვჭამთ. მთავარია ზედმეტად არ გააგრილოთ და არ დაუკარგოთ გემო.
ასე რომ, აიღეთ ხინკალი კუჭით, გადმოაყირავეთ მოაკბიჩეთ და დალიეთ ბულიონი. შემდეგ შეგიძლიათ მიირთვათ ხორცის ნაწილი. ხინკალი არასოდეს და არავითარ შემთხვევაში არ ჭამთ დანაჩანგალით. აუცილებლად უნდა შეჭამოთ ისე, რომ ბულიონი არ დაეწვეთოს თეფშზე წინააღმდეგ შემთხვევაში ეს მზარეულს შეურაცხყოფს.
ქართველები დიდ პატივს სცემენ ტრადიციებს ამიტომ, სახინკალში წასვლამდე ბევრი უყურებს სასწავლო ვიდეოებს, თუ როგორ უნდა ჭამოს ხინკალი სწორად. არსებობს ტრადიცია, რომლის თანახმადაც, სტუმრები ხინკლის კუჭებს თეფშზე ტოვებენ. ხინკლის ეს ნაწილი საკვები არ არის და მზადდება მხოლოდ იმისთვის, რომ ხინკლის ჭამა კომფორტული იყოს. ტრადიცია კი ის არის, რომ ჭამის შემდეგ, ყველა ითვლის თავის თეფშზე არსებული ხინკლის კუჭებს. ის, ვინც ყველაზე ნაკლები შეჭამა, იხდის გადასახადს.
ინგრედიენტები
- 1კგ ფქვილი
- 500გ საქონის ხორცი
- 500გ ღორის ხორცი
- 2 სუფრის კოვზი მარილი
- 800მლ წყალი
- ქინძი
- შავი დაფქული წიწაკა
- 0,5 ჩაის კოვზი ძირა
მომზადება
1.გააკეთეთ ცომი. 1 კგ ფქვილი გაცერით ღრმა თასში და თანდათანობით დაასხით წყალი. დაუმატეთ 1 სუფრის კოვზი მარილი და მოზილეთ მაგარი, მაგრამ ელასტიური ცომი. გადაიტანეთ ცომი თასში და გადააფარეთ პირსახოცი, გააჩერეთ მაცივარში 1 საათის განმავლობაში.
2.ამასობაში დაიწყეთ შიგთავსის მომზადება. 500გრ ღორის ხორცი და 500 გრ საქონლის ხორცი გაატარეთ ხორცსაკეპ მანქანაში. დაჭერით მწვანილი და შეურიეთ გატარებულ ხორცს, შემდეგ დაუმატეთ მარილი და სანელებლები, კარგად აურიეთ.
3.ფარშში ჩაასხით დაახლოებით 500მლ წყალი. ხორცი უნდა იყოს მოცულობითი, მაგრამ არა ძალიან თხევადი. შემდეგ მოათავსეთ მაცივარში ერთი საათის განმავლობაში.
4.ცომი გავაბრტყელოთ ძეხვის ფორმაზე და დავჭრათ პატარა ნაჭრებად. თითოეული ნაჭერი გააბრტყელეთ ისე რომ სისქე 2მმ იყოს დაახლოებით.
5.როდესაც ცომი ამოვა, ამოიღეთ ფარში და დაიწყეთ ხინკლის მოხვევა. ზოგი დიასახლისი მოსახერხებლად პატარა ფიალას იღებს. გაბრტყელებულ რგოლებში უნდა ჩადოთ ერთი სუფრის კოვზი ხორცი. ცომი მოახვიეთ ისე რომ ნაკეცები ჰქონდეს და ზედა ნაწილი მოაჭერით დანით
6.მდუღარე მარილიან წყალში, ერთდროულად ნაზად ჩაყარეთ ხინკლები და მოხარშეთ 10 წუთის განმავლობაში, დროდადრო მოურიეთ.
გემრიელად მიირთვით!