„გუშინ ჩემი მეუღლე საყვარელი ხორცის მაღაზიიდან იმედგაცრუებული დაბრუნდა. ღორის ხორცის ფასი გაიზარდა. ჩვენი ყოველკვირეული ბიუჯეტი მხოლოდ 1 კგ ხორცს მოიცავს, ახლა 800 გრამს ძლივს ეყო. ბავშვობის და ბებიის გახსენება მომიწია. ბებია თავის დროზე მე და ჩემს ძმას საოცრად გემრიელ და წვნიან ბოსტნეულის კატლეტებს მიმზადებდა.
ახლა კარგი ბოსტნეულის შეძენა ყველას არ შეუძლია. ამ მხრივ გამიმართლა. დედა სოფელში ცხოვრობს და საკუთარი ბოსტანი აქვს. რა თქმა უნდა, ბუნების ძღვენს გაწეული შრომის მიხედვით ვინაწილებთ. წელს ბევრი ყაბაყი და სტაფილო შემხვდა. რა თქმა უნდა, კარტოფილიც. ბოსტნეულის ხრიკის გამოყენება და კატლეტების მომზადება გადავწყვიტე“ – გვიზიარებს მკითხველი. Gastronomia.ge–ს რედაქცია გასწავლით, როგორ მოამზადოთ გემრიელი ბოსტნეულის კატლეტი.
ინგრედიენტები:
- 500-600 გ ფარში
- 4 ნაჭერი პური
- 60 გ რძე
- 1 ხახვი
- 2 კარტოფილი
- 1 სტაფილო
- 2 ყაბაყი
- 1 კბილი ნიორი
- 1 ს/კ მანანის ბურღული
- მარილი გემოვნებით
მომზადების წესი:
1. პირველ რიგში, პური რძეში ჩაალბეთ. 10-15 წუთით მოიცადეთ, რომ პური კარგად დარბილდეს.
2. ხახვი, პური, ყაბაყი, სტაფილო, 1 კარტოფილი და ნიორი ხორცსაკეპ მანქანაში გაატარეთ ან დააბლენდერეთ. ხორცის ფარში შეურიეთ.
3. ჯერ მარილი არ მოაყაროთ, რადგან მარილი ყაბაყის მთელ წვენს იწოვს. ეს ეფექტი არ გვჭირდება. მანანის ბურღული დაუმატეთ. ხორც–ბოსტნეულის ფარშს აურიეთ. მაცივარში 20 წუთით გააჩერეთ.
4. ვადის გასვლის შემდეგ ფარშს მარილი გემოვნებით მოაყარეთ. ამ რაოდენობის ფარშზე 1 ჩ/კ მარილი საკმარისია, მაგრამ გემოვნებასა და ფერებზე არ დაობენ. თქვენი ოჯახის გასტრონომიური გემოთი იხელმძღვანელეთ.
5. კატლეტებს ფორმა მიეცით და ტაფაზე მოათავსეთ. მნიშვნელოვანია: მომზადებამდე არ შეწვათ. ორივე მხრიდან მსუბუქად შეაწითლეთ.
6. შემდეგი მოქმედებისთვის ქვაბი დაგჭირდებათ. ქვაბში 2 კოვზი წყალი ჩაასხით და კარტოფილი ნაჭრებად დაჭერით. ასეთი ბოსტნეულის ბალიში კატლეტებს დაწვის საშუალებას არ მისცემს. შეწითლებული კატლეტები ქვაბში ჩააწყვეთ და 10-15 წუთით მომზადებამდე ჩაშუშეთ.
7. ხორციანი კერძი სუფრაზე გაიტანეთ. დარწმუნებული ვართ, რომ ოჯახი წვნიანი და ფაფუკი კატლეტით აღფრთოვანებული დარჩება. გემრიელად მიირთვით!
უფრო იაფი ვარიანტი რომ გააკეთოთ, ფარში ნახევრად ქათმის ხორცისგან გააკეთეთ. ასე 300 გ ქათმის ფარში და 300 გ ღორის ხორცი აიღეთ. ასეთი კატლეტი ნაზ კარტოფილის პიურეს იდეალურად ეთავსება.
თუ ჩვეულებრივ კატლეტს სოუსის დამატება სჭირდება, ამ შემთხვევაში აუცილებელი არაა. კატლეტი ძალიან წვნიანი და ნაზი გამოვა.