დღეს ჩვენი რედაქცია უგემრიელეს და საკმაოდ მრავალფეროვან რეცეპტებს გასწავლით, ასე თქვენი წვნიანი კერძი უფრო მადისაღმძვრელი გამოვა…აუცილებლად ჩაინიშნეთ თითოეული რეცეპტი!
1. სართავი ბორშისთვის
ინგრედიენტები:
- 1,5 კგ ჭარხალი
- 800 გრ სტაფილო
- 2 კგ კომბოსტო
- 1 კგ პომიდორი
- 600 გრ ხახვი
- 300 მლ წყალი
- 500 მლ მცენარეული რაფინირებული ზეთი
- 100 მლ 9%-იანი ძმარი
- 3 ს/კ შაქარი
- 2 ს/კ მარილი
- წიწაკის ფხვნილი
- ცოტა ოხრახუშის ფესვები და დაფნის ფოთოლი არომატისთვის
მომზადება:
- ბოსტნეული გაასუფთავეთ. სტაფილო და ჭარხალი მსხვილ სახეხზე გახეხეთ. კომბოსტო წვრილად დაჭერით, პომიდორი ნაჭრებად დაჭერით. ხახვი და მწვანილი წვრილად დაჭერით.
- დაქუცმაცების შემდეგ ყველა ბოსტნეული აურიეთ, შესაბამისი ზომის ქვაბში მოათავსეთ, წყალი, რაფინირებული ზეთი, მარილი, წიწაკა, შაქარი და დაფნა დაუმატეთ. ბოსტნეულის ნარევი ადუღებამდე მიიყვანეთ და სუსტ ცეცხლზე ნახევარი საათით ხარშეთ.
- სულ ბოლოს 9%-იანი ძმარი დაუმატეთ, კარგად აურიეთ და სტერილურ ქილებში მოათავსეთ. თავსახური დაახურეთ. გაგრილების შემდეგ გრილ ადგილას შეინახეთ.
- ზამთარში, კარტოფილის და ხორცის მოხარშვის შემდეგ, ანუ მომზადების ბოლო ეტაპზე შეგიძლიათ წვნიანს ეს სართავი დაუმატოთ.
2. სართავი მაწვნის სუპისთვის
ინგრედიენტები:
- 300 გრ კამა
- 350 გრ ახალი კიტრი
- 200 გრ პირშუშხა
- 150 გრ მარილი
მომზადება:
- კიტრი სახეხზე დააქუცმაცეთ, კამა წვრილად დაჭერით, პირშუშხა ხორცის გასატარებელ მანქანაში გაატარეთ. ყველაფერი შეაერთეთ, მარილი დაუმატეთ და კარგად აურიეთ. შემდეგ მინის სტერილურ ქილებში მოათავსეთ და მაცივარში შეინახეთ.
- ზამთარში მაწვნის წვნიანის მოსამზადებლად მთავარ ინგრედიენტებს ეს სართავი დაუმატეთ და 10 წუთით დააყენეთ. მარილის დამატება საჭირო არაა. მისი დახმარებით წვნიანის სისქის გაკონტროლებას შეძლებთ.
3. სართავი წვნიანისთვის
ინგრედიენტები:
- 1,5 კგ კომბოსტო
- 0,6 კგ სტაფილო
- პომიდორი
- ხახვი და ბულგარული წიწაკა
- ნახევარი ჭიქა შაქარი და 9%-იანი ძმარი
- 100 მლ მცენარეული რაფინირებული ზეთი
- 2 ს/კ მარილი
მომზადება:
- კომბოსტო პომიდორთან და ხახვთან ერთად წვრილად დაჭერით, სტაფილო სახეხზე გახეხეთ. ბულგარული წიწაკა თხელ ზოლებად დაჭერით. ბოსტნეული ფრთხილად აურიეთ და 15 წუთით მოთუშეთ. შემდეგ მცენარეული ზეთი, მარილი, შაქარი დაამატეთ და 5 წუთით თუშეთ. მუდმივად აურიეთ.
- ბოლოს ძმარი დაასხით და ცეცხლს დაუწიეთ. ჯერ კიდევ ცხელი მინის სტერილურ ქილებში გადაანაწილეთ და თბილად შეფუთეთ.
4. მარინადის სართავი
ინგრედიენტები:
- 1,5 კგ ახალი კიტრი
- 0,5 კგ სტაფილო და ხახვი
- 250 გრ ბრინჯი ან ქერი
- 300 გრ პომიდვრის პასტა
- 100 გრ შაქარი
- 125 მლ მცენარეული ზეთი
- 50 მლ 9%-იანი ძმარი
- 2 ს/კ მარილი
მომზადება:
- ახალი კიტრი დაჭერით და ქვაბში მოათავსეთ. გახეხილი სტაფილო, ხახვის ნახევარ რგოლები დაუმატეთ და აურიეთ. ქერი ან ბრინჯი თითქმის მომზადებამდე ხარშეთ.
- პომიდვრის პასტა, მარილი, მცენარეული ზეთი, შაქარი აურიეთ და ბოსტნეულის ნარევს დაასხით. აურიეთ და მიღებული მასა ნახევარი საათით თუშეთ.
- ქერი ან ბრინჯი დაუმატეთ, კიდევ 5 წუთით თუშეთ. შემდეგ ძმარი დაუმატეთ, აურიეთ და მინის სტერილურ ქილებში გადაანაწილეთ. შემდეგ მოხუფეთ და შეფუთეთ.