ხელნაკეთი ორცხობილა ხაჭოთი და ქიშმიშით: პროპორციები 13 ცალზე

248

მაშინაც კი, როცა მადა არ მაქვს და ჭამა საერთოდ არ მსურს, ხელნაკეთ ორცხობილას გვერდს ვერ ვუვლი. რბილი ფხვიერი ცომი, წვნიანი შიგთავსი და ქიშმიშის ტკბილი წვეთები გემრიელად გამოიყურება. ასეთს ბებია ან დედა არაერთხელ აცხობდა.

გიზიარებთ ორცხობილის საფირმო რეცეპტს. ახალი არაფერია, უბრალოდ პროპორციებს გაძლევთ, რომლის მიხედვით ჩვენს ოჯახში მისი მომზადება მიღებულია. თუ გაკეთებას გადაწყვეტთ, რეცეპტი გაითვალისწინეთ: პირველივე ცდაზე იდეალური გამოვა!

როგორ მოვამზადოთ ხელნაკეთი ორცხობილა: დეტალური რეცეპტი

ცხიმიანი, სახლის ხაჭო გამოიყენეთ. თუ მაღაზიის ხაჭო გაქვთ, მინიმუმ 9%–იანი უნდა იყოს. ქიშმიში არ დაუმატოთ, თუ არ გიყვართ. წვრილად დაჭრილი გარგარის ჩირით ჩაანაცვლეთ. მისი ხავერდოვანი ნოტები შესაფერისია.

ინგრედიენტები:

  • 80 გ კარაქი
  • მწიკვი მარილი
  • 1 კვერცხი
  • 1 კვერცხის გული
  • 0,25 ჩ/კ სოდა
  • 1 ს/კ არაჟანი
  • 80 გ ქიშმიში
  • 95 გ შაქარი
  • 3 ს/კ არაჟანი
  • 1 კვერცხის გული
  • 295 გ ხორბლის ფქვილი
  • 160 გ ხაჭო
  • 1 ჩ/კ ვანილი

მომზადების წესი:

1. ცომი მოამზადეთ. რბილი კარაქი, 70 გ შაქარი და მწიკვი მარილი აურიეთ. შემდეგ კვერცხი და არაჟანი დაუმატეთ. ფქვილს სოდა დაუმატეთ (ძმრით შეგიძლიათ ჩააქროთ ან პირდაპირ დაუმატოთ).

2. კარაქიან მასას ფქვილი ნაწილ–ნაწილ დაუმატეთ. რბილი ცომი მოზილეთ. დააგუნდავეთ და თასში ჩადეთ, პარკი დააფარეთ და მაცივარში შეინახეთ.

3. შიგთავსი მოამზადეთ. ხაჭო, 25 გ შაქარი და ვანილი აურიეთ, არაჟანი, კვერცხის ცილა, 25 გ ფქვილი დაუმატეთ. აურიეთ, შემდეგ ქიშმიში დაუმატეთ.

4. მაგიდას ფქვილი მოაყარეთ და ცომი გადაიტანეთ. 13 ნაწილად გაყავით (უფრო მეტი ან ნაკლები შეიძლება გამოვიდეს, ასე ორცხობილის სასურველ ფორმებზეა დამოკიდებული).

5. თითოეული ნაჭერი 0,5 სმ სისქეზე გააბრტყელეთ. შიგთავსი ჩადეთ და ნახევარ მთვარესავით გადაკეცეთ. ხაჭო ერთ ნახევარზე დააწყვეთ, შემდეგ მეორე ნახევარი გადააფარეთ.

6. ორცხობილები პერგამენტზე დააწყვეთ. კვერცხის გული წაუსვით. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 15-20 წუთით აცხვეთ.

თუ ხაჭო ძალიან თხელია, შიგთავსს ცოტა სიმინდის სახამებელი ან მანანის ბურღული დაუმატეთ. მზა ორცხობილას შაქრის ფხვნილი მოაყარეთ. ოღონდ გაგრილებას დაელოდეთ. გემრიელად მიირთვით.