შქმერული რაჭული კერძია, მისი სახელი რაჭის სოფლიდან – შქმერიდან მოდის და მთელ საქართველოში ძალიან პოპულარულია. თუ ეს კერძი ჯერ არ მოგიმზადებიათ, აუცილებლად მოამზადეთ ჩვენი რეცეპტით.
ინგრედიენტები:
- წიწილა – 1 ცალი
- ზეთი 2 სუფრის კოვზი
- ნიორი 3 კბილი
- წყალი 1/2 ჩაის ჭიქა
მომზადების წესი:
- გასუფთავებული და გარეცხილი წიწილა გავჭრათ შუაზე, მოვაყაროთ მარილიი და დავდოთ გაცხელებულ ზეთიან ტაფაზე.
- ზემოდან დავახუროთ თეფში და ზედ დავადოთ მძიმე საგანი ისე, რომ წიწილას ყველა ნაწილი კარგად შეეხოს ტაფას.
- შევწვათ ორივე მხრიდან.
- შემწვარი წიწილა დავჭრათ და ჩავალაგოთ ღრმა ლანგარში.
- ტაფაზე დარჩენილ ცხიმს დავუმატოთ დანაყილი ნიორი, წყალი და წამოვადუღოთ.
- მომზადებული წვენი დავასხათ დაჭრილ წიწილას ისე, რომ დაიფაროს.
წვენი შეიძლება სხვადასხვაგვარად მომზადდეს:
პირველი ვარიანტი:
ტაფაზე დარჩენილ ცხიმს დავუმატოთ 3 კბილი დანაყილი ნიორი, 2 სუფრის კოვზი ხორცსაკეპში გატარებული ნიგოზი და 1/2 ჩაის ჭიქა წყალი. ერთი წამოვადუღოთ და წიწილას დავასხათ.
მასალა დამატებით:
გატარებული ნიგოზი 2 სუფრის კოვზი
მეორე ვარიანტი:
ტაფაზე დარჩენილ ცხიმს დავუმატოთ 3 კბილი დანაყილი ნიორი, მაყვლის წვენი (მაყვალი გავჭყლიტოთ და გავწუროთ) და წამოვადუღოთ.
მასალა დამატებით:
მაყვალი 8-10 ცალი