ქერს და კარტოფილს ერთ ქვაბში ვხარშავ. ქმარი შედეგით აღფრთოვანებულია

245

კითხვაზე, რამდენ ხანს უნდა ხარშოთ ქერი, ყველა დიასახლისს განსხვავებული პასუხი აქვს. ამ მარცვლეულის მომზადების დრო 30 წუთიდან 1 საათამდე მერყეობს. კერძი გემრიელი და სასარგებლო გამოდის, მაგრამ სწრაფად მოხარშვა არ გამოგივათ. გსურთ, ფაფა რამდენიმე წუთში მოამზადოთ, წვრილი ქერის ბურღული მოხარშეთ.

რამდენ ხანს უნდა ხარშოთ ქერი

ზოგიერთ დიასახლისს ქერის ფაფის მომზადება არ უყვარს იმ მიზეზით, რომ დიდხანს თერმული დამუშავება სჭირდება. ყველამ არ იცის, რომ ქერის მოხარშვის დრო პირდაპირ დამოკიდებულია, რამდენი ხნით იყო ჩალბობილი წინასწარ.

თუ ქერს წყალს დაასხამთ და მთელი ღამე გააჩერებთ, ნახევარ საათში მოიხარშება. ხანგრძლივი ჩალბობის გარეშე 1 საათი მოხარშვა დასჭირდება. მარცვლეულის მომზადების დრო რეგულირდება მოსამზადებელი კერძის კონსისტენციის მიხედვით.

მაგალითად, ჩვეულებრივი ქერის ფაფა 30-45 წუთში მზად იქნება. ქერის მოყვარულებს მოსწონთ, როცა კერძი ფხვიერი გამოდის. ამ მიზნით მარცვლეული კარგად უნდა გარეცხოთ, ჩაალბოთ, შემდეგ სუსტ ცეცხლზე ხარშოთ. ზოგიერთი დიასახლისი გირჩევთ, ხარშვის დროს წყალი რამდენჯერმე გამოცვალოთ, რომ მარცვლეული ერთმანეთს არ მიეკრას და მკვრივი იყოს.

თუ ესტონური კერძის, მულგიპუდერის მომზადება გადაწყვიტეთ, მზად იყავით, რომ ქერი ქურაზე მინიმუმ 1 საათი გააჩეროთ. მარცვლეული უნდა დარბილდეს და კარტოფილთან ერთად ერთგვაროვანი პიურე შექმნას. ეს კერძი ნათელი მაგალითია, როგორ გამოიყურება ესტონელების კერძი: მარტივი და ნოყიერი.

ესტონეთში ურჩევნიათ მოამზადონ მარტივი და ნოყიერი კერძი, ამიტომ სხვადასხვა მარცვლეულს იყენებენ. ყველაზე მეტად პოპულარულია ქერი: მას უმატებენ კარტოფილს, კომბოსტოს და ძეხვს. ესტონურ რეცეპტებს შორის არაა დახვეწილი კერძები, რადგან მათი საჭმელი უფრო სოფლის მენიუს ჰგავს: მარცვლეულის ფაფა, წვნიანი, თევზი და ღორის ხორცი.

როგორ ამზადებენ ქერს ესტონეთში

ბალტიისპირეთის კერძები ვერ გაგაოცებთ, მაგრამ ნამდვილად დაგანაყრებთ. ამაში დავრწმუნდით, როცა დეიდა გვეწვია. დიდი ხანია ესტონეთში ცხოვრობს, ამიტომ მისი გემოები შეიცვალა და ჩვენგან ცოტათი განსხვავდება. ნათესავებმა დეიდას მისი ყოველდღიური მენიუდან რაიმეს მომზადება სთხოვეს. დეიდა დათანხმდა და მულგიპუდერის მომზადება დაიწყო.

ყველა დამკვირვებელს ძალიან გაუკვირდა, როცა ქალმა სუფთა ტაფაში 1 ჭიქა ქერი ჩაყარა და ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვა დაიწყო. შემდეგ მარცვლეული კაზანში გადაიტანა და 1 ლ წყალი დაასხა.

როცა ფაფა ადუღდა, დეიდამ ცეცხლს დაუწია და კაზანს თავსახური დაახურა. ამ დროში 1 კგ კარტოფილი გარეცხა და გათალა, შემდეგ ნაჭრებად დაჭრა. თითქმის მზა მარცვლეულს დაჭრილი კარტოფილი დაუმატა, აურია, 1 ჭიქა წყალი და მარილი დაუმატა. ქერქი კარტოფილთან ერთად ჩაშუშვას აგრძელებდა.

დეიდამ პატარა ნაჭერი ბეკონი ითხოვა. ღორის ხორცი დაჭრა და შეწვა. ბეკონს 2 დაჭრილი ხახვი დაუმატა. როცა ხახვი კარგად შეიწვა, მარილი და ცოტა წიწაკა დაუმატა.

ტაფა ცეცხლიდან გადმოდგა, კარტოფილის მზაობა შეამოწმა. დარწმუნდა, რომ მოიხარშა და დაჭყლეტვა დაიწყო. პიურეს რამდენიმე კოვზი შკვარკი დაუმატა და აურია. მთელი ეს დრო დიდი ინტერესით ვუყურებდით და რაღაც უჩვეულოს დანახვის იმედი გვქონდა. სასწაული არ მოხდა. მზარეულმა გამოაცხადა, რომ კერძი მზადაა.

პიურე თეფშებზე გადაანაწილა, შემწვარი ბეკონი გულუხვად მოაყარა, გვერდით დამწნილებული კიტრი–პომიდორი დადო. კერძი მომეწონა, მაგრამ ყველას მეტი სანელებლის დამატება გვსურდა.

დასკვნა: ესტონური კერძი ყოველდღიურად კარგია, მაგრამ სტუმრებს სადღესასწაულო სუფრაზე ვერ გააკვირვებთ.