ქაბაბი, როგორც სამსა: დამყოლი ცომი და მარტივი შიგთავსი

273

მთელ ჩემს ოჯახს კავკასიური სამზარეულო უყვარს. რესტორანში ყოველთვის ვუკვეთავთ ტოლმას, ხარჩოს, ხინკალს და ლავაშს, ზოგიერთ რეცეპტს სახლში ვიმეორებ. ქმარს ორი საყვარელი კერძი აქვს, რომლებიც ცოტა ფანტაზიით გავაერთიანე. ახლა სამსა, როგორც ქაბაბი ჩვენს სუფრაზე კვირაში მინიმუმ ერთხელ ჩნდება.

მაშინაც კი, თუ ცომთან მუშაობისას თავდაჯერებულობას ვერ გრძნობთ, ეს კერძი პირველივე ცდაზე გამოგივათ. საფუარი არ დაგჭირდებათ, მნიშვნელოვანია, რომ კარგად მოზილოთ, რომ ხელზე აღარ გეკვროდეთ. სიტყვაზე, სამსის მოსამზადებლად უსაფუარო ცომში ფქვილის რაოდენობა შეიძლება განსხვავდებოდეს. ყველაფერი ფქვილის და დანარჩენი ინგრედიენტების ხარისხზეა დამოკიდებული.

როგორ მოვამზადოთ სამსა, როგორც ქაბაბი კეფირის ცომზე

ქაბაბი ცომში არა მხოლოდ ყოველდღიური სუფრისთვის შეგიძლიათ მოამზადოთ. კერძი ძალიან ლამაზი და გემრიელი გამოდის, ამიტომ სადღესასწაულო სუფრაზეც ცენტრალურ ადგილს იკავებს. სტუმრები კერძის გაფორმებით გაოცებულნი დარჩებიან.

ინგრედიენტები:

  • 350 გ ხორბლის ფქვილი
  • მარილი გემოვნებით
  • 2 კვერცხი
  • 400 გ ძროხის ფარში
  • დაფქული შავი წიწაკა გემოვნებით
  • 100 გ კარაქი
  • 0,5 ჩ/კ სოდა
  • 50 მლ კეფირი
  • 1 ხახვი
  • სეზამის თესლი გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. სოდა კეფირს დაუმატეთ, აურიეთ და 5 წუთით გააჩერეთ.

2. ფქვილი, 1 ჩ/კ მარილი, კეფირის ნარევი, რბილი კარაქი და 1 კვერცხი აურიეთ. ცომი მოზილეთ, პარკში გაახვიეთ და 20 წუთით ოთახის ტემპერატურაზე გააჩერეთ.

3. ხახვი დააბლენდერეთ, ფარში, მარილი და წიწაკა დაუმატეთ. ინგრედიენტებს აურიეთ.

4. მზა ფარშიდან ხის ჩხირზე მოგრძო კატლეტები გააკეთეთ. 10 ჩხირი უნდა გამოვიდეს. მაცივარში შეინახეთ.

5. ცომი 10 ნაწილად დაყავით. თითოეული გააბრტყელეთ, მასზე ხის ჩხირი ფარშით მოათავსეთ. გვერდებზე დარჩენილი ცომი ზოლებად დაყავით და ფარში ნაწნავში გაახვიეთ.

6. საცხობ ფორმაზე გადაიტანეთ. კვერცხი წაუსვით და სეზამის თესლი მოაყარეთ. 180 გრადუსზე 35 წუთით აცხვეთ.

ხორციანი სამსისთვის არა მხოლოდ ძროხის ფარში, არამედ ღორის, ქათმის ან კომბინირებული ფარში შეგიძლიათ გამოიყენოთ. ხორცისა და ცომის საუკეთესო კომბინაციას ვერ იპოვით. ამ საინტერესო და მარტივი კერძის მომზადება აუცილებლად სცადეთ და ოჯახის წევრებს გაუმასპინძლდით.