ბოლო ათწლეულში კაფეებსა და საკონდიტროებში ფუნჩულები სულ უფრო ხშირად ჩნდება. ლამაზი მრგვალი ფორმა, ფერადი ჭიქური მყიდველისთვის მიმზიდველად გამოიყურება. თამამი დიასახლისები ტკბილეულს სახლში ამზადებენ. რთული არაფერია. ოჯახისთვის ფუნჩულებს მანანის ბურღულით ჩაიზე მისაყოლებლად ხშირად ვამზადებ.
ერთი შეხედვით, დესერტი ცოტა ხნის წინ გამოჩნდა, მაგრამ რეცეპტი 1939 წლის საბჭოთა კულინარიულ წიგნში აღწერილია. ზოგი მას ფუნჩულას უწოდებს, ზოგი – დონატს, ზოგიც პიშკებს. ფუნჩულების მაღაზიებიც იყო, სადაც ყველას გემრიელი დესერტის დაგემოვნება შეეძლო.
როგორ მოვამზადოთ ოქროსფერი ფუნჩულები მანანის ბურღულით
ჩვეულებრივ, ფუნჩულები რძეზე ან კეფირზე მზადდება. თუ მაცივარში ეს პროდუქტები არ გაქვთ, დესერტზე უარი არ თქვათ. გთავაზობთ მარტივ და ბიუჯეტურ რეცეპტს, როგორ მოამზადოთ ფუნჩულები წყალზე ნახევარ საათში.
ინგრედიენტები:
- 200 მლ წყალი
- 0,5 ჩ/კ მარილი
- 100 გ მანანის ბურღული
- 200 გ ხორბლის ფქვილი
- 2 ს/კ შაქარი
- 1 ჩ/კ საფუარი
- მზესუმზირის ზეთი გემოვნებით
- შაქრის ფხვნილი გემოვნებით
მომზადების წესი:
1. თბილი წყალი და საფუარი, 20 მლ მზესუმზირის ზეთი, მანანის ბურღული, მარილი და შაქარი აურიეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ.
2. ფქვილი გაცერით და ცომი მოზილეთ. პარკი დააფარეთ და ამოსასვლელად გააჩერეთ.
3. ამოსული ცომი 8 ნაწილად გაყავით. თითოეულიდან ფუნჩულები გააკეთეთ.
4. ტაფაზე ზეთი გააცხელეთ და ფუნჩულები ორივე მხრიდან ოქროსფერ შეფერილობამდე საშუალო ცეცხლზე შეწვით.
5. მზა ფუნჩულები შაქრის ფხვნილში ამოავლეთ და სუფრაზე გაიტანეთ.
თუ დრო და სურვილი გაქვთ, საფუვრიანი ფუნჩულები შოკოლადის ან სხვა ჭიქურით, საკონდიტრო მოსაყრელით გააფორმეთ. ასე უფრო ფერადი, ლამაზი და გემრიელი დესერტი გამოჩნდება. სადღესასწაულო სუფრაზე გატანის არ შეგრცხვებათ, მაგრამ რეცეპტი იმდენად მარტივია, რომ ყოველდღიური დესერტი თამამად შეგიძლიათ უწოდოთ.