კაკლის მურაბა საკმაოდ პოპულარული დესერტია, რომელსაც თითქმის ყველა ოჯახში შეხვდებით. დიასახლისები ზამთრისთვის იმარაგებენ. კაკლის მურაბა არა მხოლოდ უჩვეულოდ გემრიელი, არამედ ძალიან სასარგებლოა. მდიდარია იოდით, რომელიც გონებრივ აქტივობაზე დადებითად მოქმედებს, იმუნურ სისტემას აძლიერებს. ჩალბობილი ნიგოზი სურდოს და გაციების დროს მდგომარეობას აუმსუბუქებს. უკუჩვენებაც აქვს: ტკბილეული ჭარბი წონის, დიაბეტის, ასევე ორგანიზმში ჭარბი იოდის დროს საზიანოა.
რომელი ნაყოფი უხდება ნიგვზის მურაბას
ნიგვზის მურაბისთვის ახალი რძიანი კაკალი შესაფერისია. გაჭრისას თეთრი უნდა იყოს, ხოლო ქერქი ჩამოუყალიბებელი. სანამ დაალბობთ, საქსოვი ჩხირი ან დიდი ნემსი აიღეთ, შემდეგ თითოეული კაკალი რამდენჯერმე დაჩხვლიტეთ. თუ კაკლის გახვრეტა გიჭირთ, ასეთი ნაყოფი არ გამოგადგებათ.
ინგრედიენტები:
- 1 კგ ნიგოზი
- 1 კგ შაქარი
- 300 მლ წყალი
- 2 ს/კ კაკაოს ფხვნილი
- 1 ჩ/კ დარიჩინი
- ანისული გემოვნებით
- ილი გემოვნებით
მომზადების წესი:
1. ახალი მწვანე ნაყოფი რბილი კანით გადაარჩიეთ, რომელსაც დანით მარტივად ჭრით. ნაყოფი დიდ ჭურჭელში გადაიტანეთ, წყალი დაასხით და 10-15 დღე გააჩერეთ.
2. წყალი ყოველდღე გამოცვალეთ. ასეთი დალბობა საჭიროა, რომ სიმწარე გამოვიდეს.
3. ახლა კაკალი 90 წუთით მოხარშეთ, სანამ კბილის ჩხირით მარტივად არ გახვრეტთ.
4. ცალკე ქვაბში წყალი და შაქარი აურიეთ, ადუღებამდე მიიყვანეთ. სიროფი ხარშეთ, სანამ შაქარი ბოლომდე არ გაიხსნება.
5. კაკალი სიროფში ჩადეთ და კიდევ 90 წუთით ხარშეთ.
6. დარიჩინი შუა ხარშვისას დაუმატეთ, ხოლო დანარჩენი სანელებლები და კაკაო – მომზადებამდე 10 წუთით ადრე.
7. ცხელი მურაბა სტერილიზებულ ქილებში ჩაასხით. ცივ ადგილას შეინახეთ.
მურაბის გემო სასიამოვნო, ზომიერად მწკლარტე და სუნელიანია. ნაყოფი მწიფე ნიგოზს არ ჰგავს, უფრო წაბლს. ნაჭუჭი ელასტიურია, ოდნავ ხრაშუნა, მაგრამ კარგად იღეჭება. კაკლის სიროფი საკმაოდ ტკბილია, მაგრამ დარიჩინის ნოტები საინტერესო გემოს აძლევს.