ტაფაზე ღორის ძეხვის მომზადება ყოველთვის კარგი იდეაა. მობეზრებული კატლეტის ასეთ გემრიელ ალტერნატივას ოჯახის წევრები აუცილებლად დააფასებენ. ძეხვი ძალიან წვნიანი და არომატული გამოდის.
ზამთარში ასეთი ხორციანი კერძი ტაფაზე ან ელექტროგრილზე შეგიძლიათ მოამზადოთ, ხოლო ზაფხულში – კოცონზე. კვამლის არომატით საერთოდ შეუდარებელია. არ იდარდოთ, ქურაზეც არა ნაკლებ გემრიელი გამოვა.
როგორ მოვამზადოთ წვნიანი ძეხვი ტაფაზე
პატარა ხრიკი. ამ ხორციანი კერძის მოსამზადებლად სოდა გამოიყენეთ. ეს ინგრედიენტი კერძს სინაზეს შემატებს, ძროხის ან ღორის ხორცის დამახასიათებელ გემოს გააქრობს, რომელიც ყველას არ უყვარს. სოდა ლიმონის წვენით ან სუფრის ძმრით შეგიძლიათ ჩააქროთ.
ინგრედიენტები:
- 800 გ ღორის ფარში
- 3 კბილი ნიორი
- დაფქული შავი წიწაკა გემოვნებით
- 1 ს/კ ლიმონის წვენი
- 1 ხახვი
- მარილი გემოვნებით
- 1 ჩ/კ სოდა
- 0,7 ჭიქა საფანელი
მომზადების წესი:
1. სოდა ლიმონის წვენით ჩააქრეთ. მიღებული ნარევი ღორის ფარშს დაუმატეთ. მარილი და შავი წიწაკა მოაყარეთ. 5-6 წუთით აურიეთ.
2. ფარშს პარკი დააფარეთ და 1 საათით მაცივარში შეინახეთ.
3. ხახვი გაასუფთავეთ, მსხვილად გახეხეთ. ბოსტნეული და საფანელი აურიეთ.
4. ნიორი გაასუფთავეთ და პრესში გაატარეთ. ნიორი ხახვის მასას დაუმატეთ და აურიეთ. მიღებული ნარევი ფარშს დაუმატეთ და 5 წუთით აურიეთ.
5. ორლიტრიანი ბოთლის ყელი გადაჭერით. ბოთლის ნახევარი ფარშით გაავსეთ. შემდეგ 1,5 ლიტრიანი ქილა გადმოატრიალეთ და ხორციან ბოთლში ჩადეთ.
6. ქილას დააჭირეთ, რომ ბოთლიდან ცოტა ძეხვი გამოვიდეს. საჭრელ დაფაზე გადაიტანეთ, პარკი დააფარეთ და 1 საათით მაცივარში შეინახეთ.
7. ტაფაზე მზესუმზირის ზეთი გააცხელეთ. ძეხვი მასზე შეწვით, თავსახური დაახურეთ. ხშირად აურიეთ. საშუალო ცეცხლზე შეწითლებამდე შეწვით.
თუ შესაფერისი ზომის ბოთლი ვერ იპოვეთ, ძეხვი ძველებურად გააკეთეთ. საჭირო ფორმა მიეცით. ფარში სველი ხელით გაწელეთ. ასე ცოტა მეტ დროს დახარჯავთ, მაგრამ შედეგი ამად ღირს.