თურქული კიტრის სალათი: ხრაშუნა და გამაგრილებელი წასახემსებელი

1226

გასულ წელს თურქეთში ვისვენებდი და სადილზე ყოველთვის ერთ წასახემსებელს მივირთმევდი. ეს კიტრის სალათი იყო. სპეციალური რეცეპტით მომზადებული სალათი მცხუნვარე ამინდში კარგად მაგრილებდა. სახლში დაბრუნებისას ტრადიცია გავაგრძელე. ზამთარში სალათს იშვიათად ვამზადებდი, რადგან გემო ის აღარ იყო. ასეთ წასახემსებელს პატარა არომატული კიტრი სჭირდება, რომელსაც მაღაზიის დახლებზე ვერ იპოვით, მაგრამ სათბურის ბოსტნეულითაც საკმაოდ კარგი გამოდის.

როგორ მზადდება თურქული კიტრის სალათი

იოგურტის და მწვანილის საკაზმი კერძს განსაკუთრებულს ხდის. პატარა კონა პიტნა სალათს სიგრილეს ანიჭებს, წითელი ხახვი სიტკბოს მსუბუქი სიცხარით. თუ ადრე არ გაგისინჯავთ, ახლა ყველა შანსი გაქვთ, რომ თავად მოამზადოთ და მიირთვათ.

ინგრედიენტები:

  • 7-8 კიტრი
  • 1 კონა პიტნა
  • 200 გ წიწიბურის იოგურტი
  • 1-2 ს/კ ლიმონის წვენი
  • 0,5 ჩ/კ მარილი
  • 1 ს/კ ზეითუნის ზეთი
  • დაფქული შავი წიწაკა გემოვნებით
  • 1 კონა კამა
  • 1 წითელი ხახვი
  • 2 ს/კ არაჟანი
  • 2 კბილი ნიორი
  • მწიკვი შაქარი
  • 1 ჩ/კ წყალი

მომზადების წესი:

1. კიტრი ცივ წყალში კარგად გარეცხეთ. ახალი კიტრის გათლა საჭირო არაა. ძველი სქელქერქიანი კიტრი აუცილებლად გათალეთ.

2. ბოსტნეული სახეხით ან ბოსტნეულის საჭრელით თხელ თანაბარ რგოლებად დაჭერით. კამა და პიტნა დააქუცმაცეთ, პატარა ხახვი წვრილად დაჭერით. კიტრს აურიეთ.

3. საკაზმისთვის იოგურტი, ცხიმიანი არაჟანი, ლიმონის წვენი, ზეითუნის ზეთი და წყალი აურიეთ. ნიორი ჩაჭყლიტეთ და მწიკვი შაქარი დაუმატეთ. მარილი და წიწაკა გემოვნებით დაუმატეთ და აურიეთ.

4. მიღებული სოუსი ბოსტნეულს და მწვანილს მოასხით. აურიეთ და გასინჯეთ. აუცილებლობის შემთხვევაში მარილი და ლიმონის წვენი დაუმატეთ.

კიტრის სალათი მაშინვე მაგიდაზე გაიტანეთ. ბევრ ხორციან კერძს და გარნირს იდეალურად უხდება. იდეალური წასახემსებელია მათთვის, ვინც სხეულის ფორმას ყურადღებას აქცევს ან ძილის წინ შიმშილის მოკვლა სურს. გემრიელად მიირთვით!