დაუდევარი დიასახლისების შეცდომები, რომლებიც საფუძვლების ცოდნის გარეშე ქამა სოკოს ამზადებენ

620

სოკოზე ვგიჟდები და კერძებისთვის ხშირად ვამზადებ. შევნიშნე, რომ ზოგჯერ ქამა სოკო შეწვისას შავდება, ხოლო წვნიანი გემოს კარგავს. სოკოს მომზადება მარტივი საქმეა, მაგრამ რამდენიმე დეტალის ცოდნა აუცილებელია. Gastronomia.ge–ს რედაქცია გიამბობთ, როგორ მოამზადოთ ახალი ქამა სოკო ისე, რომ არ გაშავდეს. სხვა ხრიკებსაც გაგიზიარებთ.

როგორ მოვამზადოთ ახალი ქამა სოკო

სოკო უნივერსალური გარნირი და ნებისმიერი ფაფის, კარტოფილის თუ მაკარონის იდეალური დანამატია. მაგალითად, ქამა სოკო ბოსტნეულთან და ლაპშასთან ერთად ძალიან მიყვარს. ზუსტად ვიცი, რომ კერძი გემრიელი და ნოყიერი გამოვა.

სოკო შეწვისას ხანდახან შავდება. ეს მასში შემავალი განსაკუთრებული ნახშირბადის გამო ხდება. პროდუქტი მაღალ ტემპერატურაზე შავდება და ნორმალურია, თუმცა ამით გარეგნობა ძლიერ ზიანდება. მნიშვნელოვანია, მარტივი ხრიკი გამოიყენოთ და სოკოს ჩვეულებრივი ფერი შეინარჩუნოთ.

ამისთვის შეწვის წინ ლიმონის წვენი მოასხით. ამ პროდუქტს შარლოტას მომზადების დროსაც ვიყენებთ, რომ ვაშლი არ გაშავდეს.

ლიმონის წვენი პირდაპირ შეწვის პროცესში შეგიძლიათ დაუმატოთ. გაითვალისწინეთ, რომ ასე კერძი მომჟავო გემოს მიიღებს. თუ ასეთი მოგწონთ, თამამად გამოიყენეთ.

რა უნდა იცოდეთ სოკოს მომზადების დროს

მაღაზიაში ნაყიდ სოკოს გარეცხვა არ სჭირდება. ღრუბლის მსგავსად ზედმეტ წყალს იწოვს, გემოს და არომატს კარგავს. ქამა სოკოს ვწმენდ, თუმცა ამას ცოტა თუ აკეთებს. ასეა თუ ისე ქერქზე უსიამოვნო ჭუჭყი აქვს და მისი მოშორება რთული არაა. მით უფრო ქამა სოკო ძალიან ელასტიურია.

სოკო სწორად უნდა შეინახოთ. პლასტმასის კონტეინერი თავსახურით გამოგადგებათ. იდეალურია, თუ რამდენიმე ქაღალდის პირსახოცში გაახვევთ. ახალი ქამა სოკო და ხეთამხალი უმად შეგიძლიათ მიირთვათ. ეს მხოლოდ კულტივირებულ სოკოებს ეხება. ელასტიური, ღია და მკვრივი უნდა იყოს.

მუქ სოკოს პრიალა ზედაპირით და ბრტყელი ქუდით მოერიდეთ. გაფუჭებულ ქამა სოკოს ფხვიერი რბილობი აქვს, დაჭრისას ძლიერი გაშავება ჩანს. მათი უმად ჭამა კი არა, შეწვაც არ ღირს.

თუ სოკოს გემოს და არომატის დაკარგვა არ გსურთ, ალუმინის ჭურჭელში არ მოამზადოთ. ალუმინი გაცხელებისას ჟანგავს კომპონენტებს, რომელსაც სოკო შეიცავს. ეს მის ფერზეც გავლენას ახდენს.

კულინარიული ხრიკები

ახალი ქამა სოკო მშრალ ტაფაზე საშუალო ცეცხლზე ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით. ამ ეტაპზე სოკო სწრაფად შეიძლება დაიწვას, ამიტომ პროცესს ყურადღება მიაქციეთ და დროდადრო აურიეთ. როცა ქამა სოკო შეიწვება, ზეთი დაუმატეთ და კიდევ რამდენიმე წუთით შეწვით. ასეთი მეთოდით სოკოს გემოს ახლებურად გახსნით.

თუ სოკოს წვნიანს ამზადებთ, ოქროს წესი დაიმახსოვრეთ: მეორე დღეს უფრო გემრიელია. წვნიანი სჯობს საღამოს მოამზადოთ.

სოკოს კერძი უფრო არომატული და გემრიელი რომ გამოვიდეს, ბალახები და სანელებლები თამამად დაუმატეთ. მაგალითად, ქამა სოკოს იდეალურად უხდება კამა, ოხრახუში, როზმარინი და თავშავა. ქინძი, მდოგვის თესლი, კვლიავი და მუსკატის კაკალიც გამოგადგებათ.

რედაქციის რჩევა

ბევრი ჩვენი მკითხველი სოკოს თავად კრეფს. სოკოს სეზონამდე დრო კიდევ არის, მაგრამ მომზადება წინასწარ უნდა დაიწყოთ. თუ დამწყები ხართ, ტყის სოკოს შესახებ მეტი ინფორმაცია შეისწავლეთ.

თქვენ რომელი სოკო მოგწონთ? გაგვიზიარეთ თქვენი საფირმო კერძი სოკოთი!

  • საკვანძო სიტყვები
  • სოკო