ჩემთვის სახლის ცომეული მხოლოდ საჭმელი არაა. ეს ოჯახური მყუდროების და კარგი განწყობის ნაწილია. სასიამოვნოა ბინაში ახალგამომცხვარი ცომეულის არომატის შეგრძნება, ხოლო სამზარეულოში ნამცხვრის ან ორცხობილის დანახვა. ოღონდ რთული რეცეპტების დრო ყოველთვის არ მაქვს. აი, ფორთოხლის თაფლაკვერი 20 წუთში შემიძლია გავაკეთო.
თუ ერთი ფორთოხალი გაქვთ, თამამად შეგიძლიათ საქმეს შეუდგეთ, რადგან სხვა დანარჩენი ძალიან მარტივია. ამ თაფლაკვერის რეცეპტს დამწყებიც გაუმკლავდება. როგორც კი ცომს ღუმელში ვაგზავნი, მთელ ბინაში ფორთოხლის სასიამოვნო არომატი ვრცელდება და ოჯახის წევრებიც მაშინვე სამზარეულოში იკრიბებიან და ჩაის სმას მოუთმენლად ელოდებიან.
როგორ მოვამზადოთ არომატული ფორთოხლის თაფლაკვერი ჭიქურით
ფორთოხალს ცედრა ძალიან ფრთხილად უნდა მოაშოროთ. მხოლოდ ნარინჯისფერი ფენა გამოიყენეთ, თეთრს მოერიდეთ, რადგან მწარეა. უსაფუარო თაფლაკვერი ძალიან გემრიელი გამოვა, თუ ამ წესს დაიცავთ.
ინგრედიენტები:
- 250 გ ხორბლის ფქვილი
- 25 გ კარაქი
- 1 ფორთოხალი
- 2 ს/კ შაქარი
- 0,5 ჩ/კ მარილი
- 90 მლ რძე
- 1 კვერცხი
- 2,5 ს/კ შაქრის ფხვნილი
- 0,5 ჩ/კ სოდა
- მწიკვი ლიმონმჟავა
მომზადების წესი:
1. ფორთოხალს ცედრის ზედა ფენა წვრილი სახეხით მოაშორეთ. შაქარი დაუმატეთ და აურიეთ.
2. ფქვილი, მარილი, ლიმონმჟავა და სოდა დაუმატეთ. კარგად აურიეთ და რძე ჩაასხით.
3. კვერცხი ჩანგლით ათქვიფეთ და ნახევარზე მეტი დანარჩენ ინგრედიენტებს დაუმატეთ. დანარჩენი წასასმელად მოიტოვეთ.
4. კარაქი გაადნეთ და ნარევს დაუმატეთ. ცომი მოზილეთ. პარკში გაახვიეთ და 15 წუთით გააჩერეთ.
5. ცომი პერგამენტზე გადაიტანეთ და წრეზე გააბრტყელეთ, სამკუთხა თაფლაკვერები გამოჭერით.
6. საცხობ ფორმაზე გადაიტანეთ და ზემოდან კვერცხი წაუსვით. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 15 წუთით აცხვეთ.
7. ფორთოხლის წვენი და შაქრის ფხვნილი აურიეთ. თაფლაკვერებს ჭიქური წაუსვით და გასაშრობად გააჩერეთ.
ეს ძალიან ციტრუსის ცომეულია, რადგან ცომში ცედრის გარდა ფორთოხლის წვენს ჭიქურში ვიყენებთ. თაფლაკვერები მხოლოდ არომატით გაგამხნევებთ და განწყობას აგიმაღლებთ. შიგნით ძალიან რბილია, ხოლო გარედან მოწითალო ქერქით დაფარული.