არაჟნის ბისკვიტის ტორტი შოკოლადის ჭიქურით: ნაზი დესერტის რეცეპტი

310

ჩემი ქმრის ბიძაშვილი ლატვიაში ცხოვრობს. ქორწილში დაგვპატიჟა და საშუალება მომეცა ბალტიისპირეთის ქვეყანა მომენახულებინა. აქ, უპირველესად ადგილობრივი სამზარეულოს შესწავლა დავიწყე. ყველაფერი ვცადე, რაც მომეწონა. ყველაზე მეტად არაჟნის დესერტი „უმკა“ მომეწონა, რომელიც ადგილობრივებს შორის დიდად პოპულარულია. დღევანდელი ბისკვიტის ტორტი არაჟნით მას ძალიან ჰგავს.

რეცეპტი ნათესავმა მომცა. როგორც ამბობს, ერთადერთი დესერტია, რომელსაც თავად აკეთებს. არაჟნის დესერტი ზომაში პატარაა და მყისიერად იჭმევა. სწორედ ამიტომ, მაშინვე ორ პორციას ვამზადებ.

როგორ მოვამზადოთ ბისკვიტის ტორტი არაჟნით

არაჟანი მთავარი ინგრედიენტია. ხარისხიანი, წყლის გარეშე და ცხიმიანი (30%) უნდა იყოს. კრემში მდნარ ყველს ვამატებ, რომელიც გემოს საინტერესოს ხდის. მის გარეშეც შეიძლება, უბრალოდ მთლიანად კარაქით ჩაანაცვლეთ.

ინგრედიენტები:

  • 120 გ კვერცხი
  • 150 გ ხორბლის ფქვილი
  • 400 გ არაჟანი
  • 100 გ კარაქი
  • 90 გ შაქრის ფხვნილი
  • 150 გ რძიანი შოკოლადი
  • 100 გ შაქარი
  • 10 გ გამაფხვიერებელი
  • 60 გ შესქელებული რძე
  • 100 გ მდნარი ყველი
  • 1 ჩ/კ ვანილი
  • 30 მლ ყურძნის კურკის ზეთი

მომზადების წესი:

1. გაცრილი ფქვილი და გამაფხვიერებელი აურიეთ, ხოლო 120 გ ცხიმიანი არაჟანი შესქელებულ რძესთან ერთად. 2 მსხვილი კვერცხი მიქსერით 10 წუთით ათქვიფეთ და თანდათან შაქარი დაუმატეთ.

2. როცა კვერცხის მასა თეთრი მყარი ქაფი გახდება, წვრილ–წვრილად არაჟანი–შესქელებული რძის ნარევი ჩაასხით და აურიეთ. ახლა ორ ეტაპად ფქვილი დაუმატეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე სათქვეფით აურიეთ, 17 სმ დიამეტრის საცხობ ფორმაში (წინასწარ პერგამენტი ჩააფინეთ) ჩაასხით და 180 გრადუსზე 35 წუთით აცხვეთ.

3. ბისკვიტი ფორმიდან ამოიღეთ და გისოსზე დადეთ. სრულიად გააგრილეთ, შემდეგ პარკში გაახვიეთ და 30 წუთით მაცივარში შეინახეთ. ამის შემდეგ 1-1,5 სმ სისქის ბაზა ბასრი დანით მოაჭერით. დარჩენილი ბისკვიტი კუბებად დაჭერით.

4. რბილი კარაქი შაქრის ფხვნილთან ერთად ათქვიფეთ. კოვზობით ცივი მდნარი კარაქი დაუმატეთ, ყოველჯერზე მასა ათქვიფეთ. ვანილი და 280 გ არაჟანი დაუმატეთ და კიდევ ერთხელ ინგრედიენტების გაერთიანებამდე ათქვიფეთ.

5. შესაფერისი ზომის ღრმა თასი მრგვალი ძირით აიღეთ და პარკი ჩააფინეთ. თასის ძირსა და გვერდებს კრემი წაუსვით. 2–3 კოვზი კრემი გადადეთ, დანარჩენი ბისკვიტის კუბებს აურიეთ. ნარევი თასში ჩადეთ. ზემოდან კრემწასმული ბაზა დააფარეთ.

6. ტორტს პარკი დააფარეთ და 2-3 საათით მაცივარში შეინახეთ. ჭიქურისთვის შოკოლადი მიკროტალღურ ღუმელში ან წყლის ორთქლზე გაადნეთ. უსუნო კარაქი დაუმატეთ და აურიეთ. ტორტი ჭიქურით დაფარეთ. თუ კრემი არ გამაგრდა, წინასწარ 15 წუთით საყინულეში ჩააცივეთ.

არაჟნის დესერტი უფრო კლასიკური შეგიძლიათ გააკეთოთ, ბისკვიტი თხელ ფენად დაჭერით და კრემი წაუსვით. თუ ჭიქურად თეთრ შოკოლადს გამოიყენებთ, ტორტი უფრო ტკბილი გამოვა. დესერტის სახლში მომზადება აუცილებლად სცადეთ, დარწმუნებული ვარ, რომ ოჯახის წევრებს მოეწონებათ.