მთავარი მიზეზი, რატომ მწვანდება ნიორი კონსერვაციის დროს

101

რამდენიმე კიტრის მწნილი მოვხუფე. რეცეპტის მიხედვით, მარინადს მთელი ნივრის კბილები უნდა დაუმატოთ. ოღონდ დროთა განმავლობაში დავინახე, რომ კონსერვში ნიორი გამწვანდა.

რა თქმა უნდა, უცნაურად გამოიყურება. ასეთის ჭამა შეიძლება? ამ საკითხის გარკვევა გადავწყვიტე. ნაცნობმა ფერმერმა გამოცდილება გამიზიარა და ამიხსნა, რატომ მწვანდება ნიორი კონსერვაციის დროს.

ნიორი კონსერვში მწვანდება: 4 მიზეზი

აღმოჩნდა, რომ საქმე ქიმიურ რეაქციაშია. ფერმერის თქმით, ნიორში განსაკუთრებული ნივთიერება, ალინი შედის. როცა ის ამინომჟავასთან რეაქციაში შედის, სულფატებს და სულფიდებს გამოყოფს. ნივთიერების ნაწილი იშლება, შედეგად ამიაკი და თიოლები წარმოიქმნება. მეორე ნაწილში გამოიყოფა პიგმენტები, რომელიც ნივრის კბილებს მწვანედ ღებავს.

აი, კიდევ მიზეზები:

  1. ბოსტნეულის გაზრდის ადგილი დიდ როლს თამაშობს. თუ თბილ ქვეყანაში გაიზარდა, ბევრ ალინს შეიცავს.
  2. სრულად მომწიფებული მცენარე უფრო სწრაფად მწვანდება, რადგან მასში ამ ნივთიერების უფრო მეტი რაოდენობა შედის.
  3. შენახვის პროცესიც მნიშვნელოვანია. თუ პროდუქტს ცივ ადგილას შეინახავთ, მაგალითად, სარდაფში ან მაცივარში, ფერს სწრაფად შეიცვლის.
  4. კბილის მთლიანობის დარღვევის რეაქცია სწრაფად ხდება. ნივრის ქსოვილებიდან გამოიყოფა ეთერზეთები და ფერმენტები, რომლებიც ქიმიურ რეაქციებს იწყებენ.

გარდა ამისა, ნიორი მარინადში მწვანდება შემდეგ შემთხვევებში:

  • მჟავე გარემოში
  • მაღალ ტემპერატურაზე
  • კონსერვაციაში შემორჩენილი კბილები დაამატეს

შეინიშნება, რომ ნივრის ფერი ამ ბოსტნეულის შეწვისას იცვლება. საქმე რძის წვენშია, რომელიც დაჟანგვისას გამოიყოფა. ამასთან, გემო კარგი რჩება, რეაქცია მხოლოდ გარეგნობაზე ახდენს გავლენას.

გამწვანებული ნიორი კონსერვში: რა გავაკეთოთ

რა თქმა უნდა, გამწვანებული ნივრის მირთმევა სასიამოვნო არაა. სწორედ ამიტომ, ბოსტნეული თეთრი რომ დარჩეს, დაიცავით 8 წესი:

1. ახალი ან ახალდაკრეფილი მცენარე გამოიყენეთ. მასში ნაკლები ნივთიერება შედის, რომელიც პიგმენტაციაზე პასუხისმგებელია.

2. ბოსტნეული სითბოში შეინახეთ. თუ ოთახში ტემპერატურა ნულიდან +5°C–მდეა, ნიორი სწრაფად გამწვანდება.

3. ხანმოკლე ბლანშირება ფერის შეცვლის პროცესს ანელებს.

4. კბილის დაზიანება თავიდან რომ აიცილოთ, ხელით გაწმინდეთ.

5. როცა კერძს ამზადებთ, რომელსაც დაქუცმაცებულ ნიორს უმატებთ, წინასწარ გააშრეთ ან შეწვით.

6. პროდუქტის დამარილება ან დამარინადება მხოლოდ ცივი მეთოდით ხდება.

7. ნამზადი ნივრით მხოლოდ ცივ ადგილას უნდა შეინახოთ.

8. ნიორი სუფრაზე ცხელი კერძისგან ცალკე უნდა გაიტანოთ.

სახიფათოა თუ არა მწვანე ნიორი

გულწრფელად ვაღიაროთ, რომ მწვანე ნიორი კონსერვში საშინლად გამოიყურება. როცა პირველად დავინახე, ჭამა შემეშინდა. ვიფიქრე, რომ მოვიწამლებოდი. სინამდვილეში, მასში შხამიანი ნივთიერება არაა. შეიძლება უფრო სასარგებლო იყოს, ვიდრე ჩვეულებრივი.

ჩემი ოჯახისთვის კერძის ესთეტიკური მხარე ძალიან მნიშვნელოვანია, ამიტომ ყველაფერი გავაკეთე, რომ ნივრის შეღებვა თავიდან ამეცილებინა. მომზადების და შენახვის სწორი ტექნოლოგია ფერის შეცვლას შეანელებს. ახლა ჩემი კიტრი მარინადში გემრიელი და ლამაზია.