დაწნული დონატები. ტაფაზე შემწვარი ნაზი და გემრიელი დესერტი

117

ადრე დონატების შესახებ არაფერი ვიცოდი, მაგრამ თანდათან ეს დესერტი ჩვენი საკონდიტრო მაღაზიების და კაფეების ვიტრინებში გამოჩნდა, საინტერესო ფორმებით და ფერადი ჭიქურებით თავს იწონებს. რა თქმა უნდა, ბავშვებს ასეთი ლამაზი დესერტი მოსწონთ, ზრდასრულებიც ხშირად ყიდულობენ. ზედმეტი ტყუილად რომ არ გადავიხადო, დონატების სახლში გაკეთება ვისწავლე. აღმოჩნდა, რომ ამაში რთული არაფერია.

საფუარის დონატების წარმოშობის რამდენიმე ვერსია არსებობს. ზოგი ამტკიცებს, რომ ასეთ დესერტს ძველად გერმანიაში იულის დღესასწაულზე ამზადებდნენ. ამ მეთოდით ბოროტი სულისგან თავს იცავდნენ. სხვები ამბობენ, რომ დონატების მომზადების საფუძველი ებრაულ ტრადიციაშია. ნამდვილად საინტერესო ისტორია აქვს და მნიშვნელობა არ აქვს, რომელია ვერსიაა მართალი.

როგორ მოვამზადოთ დონატები ტაფაზე

რძიანი დონატები საოცრად ნაზი და რბილი გამოდის. საფუარის ცომზე არ იდარდოთ: მასთან მუშაობა მარტივია. რა თქმა უნდა, უბრალოდ მრგვალი ფორმა შეგიძლიათ გააკეთოთ, მაგრამ დაწნული დესერტი უფრო მორთული და საინტერესოა.

ინგრედიენტები:

  • 200 მლ რძე
  • 2 ს/კ შაქარი
  • 400 გ ხორბლის ფქვილი
  • 40 გ კარაქი
  • 20 გ საფუარი
  • 0,5 ჩ/კ მარილი
  • 1 კვერცხი
  • მზესუმზირის ზეთი გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. საფუარი და შაქარი თბილ რძეში გახსენით.

2. საფუარის ნარევს ფქვილი, კვერცხი, მარილი და კარაქი დაუმატეთ. ცომი მოზილეთ, პირსახოცი დააფარეთ და 45 წუთით გააჩერეთ.

3. ამოსული ცომი ნაჭრებად დაჭერით, თითოეული დააგუნდავეთ. ფოლგა და პირსახოცი დააფარეთ.

4. ფქვილმოყრილ ზედაპირზე თითოეული გუნდიდან წვრილი თოკის მიღებამდე გააბრტყელეთ. მისგან დაწნული დონატები გააკეთეთ. ნამზადს გადააფარეთ და 20 წუთით გააჩერეთ.

5. ტაფაზე მზესუმზირის ზეთი გააცხელეთ და დონატები ორივე მხრიდან ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით.

მზა რძიან დონატებს შაქარი ან შაქრის ფხვნილი შეგიძლიათ მოაყაროთ. თუ დრო და სურვილი გაქვთ, დესერტის გასაფორმებლად ჭიქური გამოიყენეთ. ლამაზი რგოლები როგორც ყოველდღიურ, ასევე სადღესასწაულო სუფრას ამშვენებს. თუ ზედმეტი ცხიმების გამო ნერვიულობთ, შემწვარი დონატები ქაღალდის პირსახოცზე დააწყვეთ. ასე ზედმეტ ზეთს მოაშორებთ.