შეუდარებელი შტოლენი ჩირით – წინასწარ მოამზადეთ ეს ტკბილი საჩუქარი რაც შეიძლება სწრაფად

2764

გერმანული საშობაო ნამცხვარი – შტოლენი – მას ფორმით, ჩირით, ცუკატებით და არაამქვეყნიური არომატით იცნობთ. და თუკი დააგემოვნებთ, არასოდეს დაგავიწყდებათ. მაგრამ რატომ უნდა შეიძინოთ და იხადოთ ზედმეტი, თუკი შინ შეგიძლიათ მოამზადოთ მარტივად?! ერთადერთი სირთულე, 2-კვირიანი მოლოდინია, რადგან გამოცხობის შემდეგ სწორედ ეს ვადაა საჭირო დესერტის „დასამწიფებლად“.

რეკომენდაცია ინგრედიენტებზე: ცნება „ჩირი“ რეცეპტში ფართოა, რადგან შეგიძლიათ საყვარელი ხილის ჩირის ნაკრები გამოიყენოთ. რომი შეგიძლიათ ლიქიორით ან კონიაკით შეცვალოთ. ჩაალბეთ ჩირი ალკოჰოლში მომზადებამდე 1-2 დღით ადრე. მზა ცომი კი შეგიძლიათ ორად გაყოთ და ისე გამოაცხოთ.

ინგრედიენტები

  • 400 გრ ხილის ჩირი
  • 500 გრ ხორბლის ფქვილი
  • 300 გრ კარაქი
  • 200 მლ რძე
  • 50 გრ შაქარი
  • 150 გრ შაქრის პუდრი
  • 1,5 ს.კ. ფორთოხლის ცედრა
  • 5 კვერცხის გული
  • 1 ს.კ. ლიმონის ცედრა
  • 8 გრ  საფუარი
  • 200 მლ რომი
  • 200 გრ მარციპანი
  • 1,2 ჩ.კ. მარილი
  • 8 გრ ვანილი

მომზადება

1. შეურიეთ 100 მლ თბილი რძე, 4 ს.კ. ფქვილი და საფუარი. მოურიეთ, დააფარეთ და დატოვეთ 30-50 წუთით. დაუმატეთ დარჩენილი გაცრილი ფქვილი, კვერცხის გული, ორივე სახის ცედრა, 150 გრ დარბილებული კარაქი, 0,5 ს.კ. მარილი, ვანილი. ბოლოს დაასხით ნელნელა 10 მლ რძე, მოზილეთ ცომი და დატოვეთ სითბოში 2 საათით.

2. ამოსული ცომი დაამუშავეთ, დაამატეთ ჩირი, კარგად მოზილეთ, დააფარეთ და ისევ გააჩერეთ 1 საათით.

3. კიდევ დაამუშავეთ ცომი, შექმენით მისგან მართკუთხედი. მარციპანის მასისგან შექმენით „ძეხვი“ მოათავსეთ ცომზე და დააფარეთ მეორე პირი.

4. საცხობ ფორმაზე დააფინეთ პერგამენტი, გადაიტანეთ ცომი, შედგით 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 1 საათით.

5. გაადნეთ 150 გრ კარაქი, წაუსვით ცხელ შტოლენს, მოაყარეთ შაქრის პუდრი. შეახვიეთ პერგამენტში და დადგით ბნელ ადგილას 2-3 კვირით.

შტოლენი უფრო არომატული რომ გამოვიდეს, ყოველ კვირას წაუსვით გამდნარი კარაქი და მოაყარეთ შაქრის პუდრი. გაახარეთ ახლობლები თქვენი კულინარიული შედევრით და გაუზიარეთ მეგობრებს რეცეპტი!