უკრაინული ვაშლის პეროგი ჰაეროვან ბისკვიტზე. დეტალური რეცეპტი

516

უკრაინელ ბებიას სოფელში უზარმაზარი ვაშლის ბაღი ჰქონდა. ივლისის ბოლოს მოსავალს იძლეოდა და გვიან შემოდგომამდე ნაყოფით გვახარებდა. მე და ჩემი ძმა ბებიის მიერ გამომცხვარ ვაშლის ცომეულს ნოსტალგიით ვიხსენებთ. კარგია, რომ რეცეპტების უმეტესობა მისი კულინარიული წიგნიდან მემკვიდრეობით შემხვდა. ახლა საფირმო ვაშლის პეროგს ჩემი შვილებისთვის ვაცხობ.

ამ პეროგში როგორც დაჭყლეტილი, ასევე კრაზანებით დაკბენილი ვაშლიც გამოგადგებათ. გამოცხობის შემდეგ მაინც გემრიელი იქნება. განსაკუთრებით მაშინ, თუ ლერწმის შაქარს მოაყრით. ადრე უშნო ვაშლს პოვიდლოსთვის ვიყენებდი, მაგრამ ჩემს ოჯახში პეროგი უფრო უყვართ.

როგორ მოვამზადოთ უკრაინული ვაშლის პეროგი

ვაშლის პეროგი ბებიის რეცეპტით საოცრად მარტივი ცომეულია. მისი მომზადება იყოფა ორ ეტაპად: შიგთავსის მომზადება და ცომის მოზელა. ვაშლთან მუშაობას ქმარს ან უფროსს შვილს ვანდობ. უმცროსი შვილი ცომში ფქვილს მიმატებს. ასეთი ოჯახური კულინარია დედის გულს ახარებს.

ინგრედიენტები:

  • 330 გ ხორბლის ფქვილი
  • 3-4 ვაშლი
  • 2 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
  • 1 კვერცხი
  • 0,5 ჭიქა ყავისფერი შაქარი
  • 0,25 ჭიქა შაქარი
  • 0,25 ჩ/კ მარილი
  • 150 გ კარაქი
  • 0,33 ჭიქა ნაღები
  • 2 ჩ/კ დარიჩინი

მომზადების წესი:

1. ცომეულისთვის დაგჭირდებათ 23 სმ დიამეტრის მრგვალი საცხობი ფორმა. პერგამენტის ქაღალდი ჩააფინეთ და 1 ს/კ ზეთი წაუსვით. 300 გ ფქვილი, შაქარი, მარილი და გამაფხვიერებელი ღრმა თასში აურიეთ.

2. მშრალ ნარევს ცივი კუბებად დაჭრილი კარაქი დაუმატეთ. ინგრედიენტებს ხელით აურიეთ. ფხვიერ მასას კვერცხი და ნაღები დაუმატეთ. რბილი ცომის მიღებამდე აურიეთ.

3. მზა საცხობ ფორმაში მოათავსეთ. ცომი თანაბრად გაანაწილეთ. ახლა ვაშლს მიხედეთ. ნაყოფი გათალეთ, შუაგული მოაშორეთ, რბილობი ნაჭრებად დაჭერით.

4. ვაშლის ნაჭრები ცომზე წრიულად დააწყვეთ. ცალკე ლერწმის შაქარი, 2 ს/კ ფქვილი და დარიჩინი აურიეთ. ამ ნარევს 2 ს/კ ცივი კუბებად დაჭრილი კარაქი დაუმატეთ. ნარევს აურიეთ.

5. შაქრის ნაფშვენი ვაშლს მოაყარეთ. 180 გრადუსზე 25 წუთით აცხვეთ. ამ დროში ვაშლი დარბილდება, ხოლო ნაფშვენი კარგად შეწითლდება.

მზა პეროგი სუფრაზე თბილი გაიტანეთ, ვანილის ნაყინი ან ათქვეფილი ნაღები მიაყოლეთ. ბებია ვაშლის პეროგს ზემოდან თხელ თაფლს ასხამდა. თუ ტკბილეულის მოყვარული ხართ, აუცილებლად მოგეწონებათ. წარმატებას გისურვებთ!