ტრადიციული რეცეპტების გვერდით ყოველთვის ჩნდება „ზარმაცული“ ვარიანტები: ზარმაცული მანტი, ტოლმა, ლაზანია ან სამსა. ზოგჯერ მომზადების პროცესის დასაჩქარებლად გემოს მსხვერპლად გაღება გვიწევს, მაგრამ არა ამ შემთხვევაში! აქ დარწმუნებით შემიძლია გითხრათ: ზარმაცული მანტი ტაფაზე კლასიკურზე მეტად მომწონს!
ამ მრავალეროვნული აღმოსავლური კერძის ერთი რეცეპტი არ არსებობს. სხვადასხვა რეგიონში მანტს ტრადიციულად უმატებენ ფარშს, ბოსტნეულს და მწვანილს. ცომი ხშირად უსაფუაროდ მზადდება. მთავარია, რომ ცომი კარგად იკვრებოდეს და წვენი არ გამოვიდეს. აი, მანტი ნახვრეტით ზარმაცული ვარიანტია.
როგორო მოვამზადოთ ზარმაცული მანტი ფარშით ტაფაზე
ზარმაცული მანტი ბოსტნეულის ბალიშზე რომ მოამზადოთ, ნებისმიერი ფარში შეგიძლიათ გამოიყენოთ. დასაშვებია როგორც ერთი სახეობის ფარში, ასევე მათი ნარევი. შიგთავსს შეგიძლიათ დაჭრილი მწვანილი გემოვნებით დაუმატოთ.
ინგრედიენტები:
- 400 გ ხორბლის ფქვილი
- 1 კვერცხი
- 2 ხახვი
- დაფქული შავი წიწაკა გემოვნებით
- 1 სტაფილო
- 3 კარტოფილი
- 700 მლ წყალი
- 400 გ ძროხის ფარში
- მარილი გემოვნებით
- მზესუმზირის ზეთი გემოვნებით
- 1 ს/კ პომიდვრის პასტა
მომზადების წესი:
1. ფქვილი მარილთან ერთად გაცერით, კვერცხი და 200 მლ წყალი დაუმატეთ. ცომი მოზილეთ, პარკში გაახვიეთ და 15 წუთით გააჩერეთ.
2. ფარშს 1 დაჭრილი ხახვი, გემოვნებით მარილი და წიწაკა დაუმატეთ და კარგად აურიეთ.
3. ცომი შუაზე გაყავით. თითოეული თხელ ფირფიტად გააბრტყელეთ, შუაზე გაყავით, ხორცის შიგთავსი დაუმატეთ და რულეტივით დაახვიეთ. რულეტი ნაჭრებად დაჭერით.
4. გახურებულ ზეთში ტაფაზე დაჭრილი ხახვი გამჭვირვალობამდე შეწვით.
5. ტაფას მსხვილად გახეხილი სტაფილო და პომიდვრის პასტა დაუმატეთ. ბოსტნეულს აურიეთ და ცოტა წყალი დაასხით.
6. ხახვი–სტაფილოს ბალიშზე კარტოფილის თხელი ნაჭრები დააწყვეთ, ზემოდან – მანტები.
7. წყალი დაასხით და მარილი გემოვნებით მოაყარეთ. ტაფას თავსახური დაახურეთ და მანტები ბოსტნეულის ბალიშზე 40 წუთით საშუალო ცეცხლზე მოშუშეთ.
ზარმაცული მანტები ფარშით და ბოსტნეულის ბალიშით უკვე სრულყოფილი კერძია. აქ, ხორციც არის, ცომიც და წვნიანი ბოსტნეულიც: ცხელი კერძი და გარნირი. არომატული კერძი ტაფიანად მაგიდაზე გაიტანეთ. სადღესასწაულო სუფრას უხდება. ეფექტური ვახშამი გამოვიდა, ასეა?