სადღესასწაულო მაგიდაზე ყველაზე დიდი ყურადღებას მთავარი კერძი იპყრობს. ამიტომაც დიასახლისები ყოველთვის ცდილობენ, რაიმე უცხო და გემრიელის მომზადებას. ციტრუსოვანი ღორი – ძალიან კარგი გადაწყვეტილებაა. ის არამხოლოდ ეფექტურია, არამედ ძალიან უცხოხაა.
არომატულ და წვნიან ხორცს მხოლოდ ერთი მინუსი აქვს – მას მოსამზადებლად გარკვეული დრო სჭირდება. მაგრამ ამ ლოდინს ნამდვილად ამართლებს შედეგი. ღორის ხორცი ფორთოხლის ჯემთ გამოდის ძალიან რბილი, ის ნამდვილად გააოცებს თქვენს სტუმრებს.
ინგრედიენტები
- ღორის ხორცი 3კგ
- ხახვი 2 ცალი
- სტაფილო 1 ცალი
- ლიმონი 1 ცალი
- ფორთოხალი 2 ცალი
- მწვანილი 1 კონა
- დაფნის ფოთოლი 3 ცალი
- შავი წიწაკა (მარცვალი) 6-8 ცალი
- ფორთოხლის ჯემი 2 სუფრის კოვზი
- შავი წიწაკა (დაფქული) გემოვნებით
- მარილი გემოვნებით
მომზადება
1.ხორცს შემოახვიეთ ძაფები, მიეით რულეტის ფორმა. მოატავსეთ გამოსაცხობ ფორმაზე. მსხვილად დაჭერით ხახვი და სტაფილი. დაჭერით მწვანილი.
2.ფორმაში ჩაასხით ცივი წყალი ისე, რომ მან ერთი მესამედი დაფაროს. დაალაგეთ ბოსტნეული, მწვანილი, დაფნის ფოთოლი და მარცვლოვანი იწიაკა.
3.გახეხეთ ლიმონის და ფორთოხლის ქერქი, მოათავსეთ წყალში (ქათამთან ერთად).
4.ფორმას გადააფარეთ ფოლგა და გამოაცხვეთ 170 გრადუსზე 1სთ და 15წთ. ამის შემდეგ გადმოიღეთ ღუმელიდან და დატოვეთ 30-60 წუთი.
5.ყორცს მოაყარეთ მარილი და წიწაკა, კვლავ მოათავსეთ ღუმელში 20 წუთით. წაუსვით ჯემი და გამოაცხვეთ კიდევ ერთხელ.
არ შეგეშინდეთ ჯემის გამოყენება, რადგან მისი მეშვეობით კერძის გემო ხდება მდიდრული, და დაკომპენსირებული. ამ მეთოდით მომზადებულ ქათამს ძალიან უხდება კარტოფილი. მაგრამ თუ სტუმრების ჭკუიდან გადაყვანა გაქვთ დაგეგმილი, მაშიმ გარნირად მანდარინი გამოიყენეთ.