რატომ არის გამომშრალი მწვანილი ასეთი სასარგებლო?!

1940

მწვანილი კერძს ჰმატებს საოცარ გემოსა და დაუვიწყარ არომატს, ამიტომაც მისი ქონა ნებისმიერი წელიწადის დროს აუცილებელია. თუ თქვენ მცენარეს არ ზრდით ოთახში, მაშინ სამწუხაროდ გაყინულის ან დამარილებულის გამოყენება მოგიეწევთ. რატომღაც მწვანილების გამოშრობა დღესდღეობით აქტუალური სულაც არ არის. რაც ძალიან სამწუხაროა.

სულ ახლახანს, ერთერთ ამერიკულ სამეცნიერო საიტზე გამოქვეყნდა სტატია, რომელიც ასაბუთებდა გამომშრალი მწვანილის სასარგებლო თვისებებს. რატომ არის შენახვის ეს გზა საუკეთესო და როგორ შევინახოთ ისე რომ მწვანილმა არ დაკარგოს სასარგებრო ნივთიერებები, ჩვენ ამ საიდუმლოს გაგანდობთ.

რატომ არის სასარგებლო გამომშრალი მწვანილი

<<ლაბორატორიული კურდღლის>> როლი ამერიკელების კვლევებში ითამაშა აზიურმა მცენარემ სახელად მოაჯირიმა. ექსპერიმენტის მსვლელობისას, მწვანილის გამწვანებიდან გამომდინარე მეცნიერები ითვლიდნენ ფლავონოიდების რაოდენობას.

ფლავონოიდი- მცენარის პიგმენტია, რომელთა შედგენილობა ძალიან ახლოსაა ჰორმონების შედგენილობასთან. როგორც ჰორმონები ასევე ფლავონოიდები მონაწილეობენ იმ ყველა აუცილებელ პროცესებშ, რაც ადამიანის ორგანიზმში მიმდინარეობს.

ახალი მწვანილი ამ ნივთიერებებს ძალიან ცოტა რაოდენობით შეიცავს. მაგრამ მათი რაოდენობა გამოშრობისას საგრძნობლად იზრდება. ეს იმიტომ ხდება, რომ მცენარე განიცდის ძალიან დიდი სტრესს. სწორედ ასეთ დროს მცენარე გამოიმუშავებს აგიგენინს და ლუტეოლინს:

  • აგიგენინი-ნივთიერება, რომელსაც აქვს დამამშვიდებლის ეფექტი (ბევრია გვირილაში). ის ხელს უშლის გაღიზიანებასა და უძილობას. ასევე აგიგენინი რეკომენდირებულია სიმსივნური დაავადების პროფილაქტიკისთვის.
  • ლუტეოლინი-არის ეფექტური ანტიოქსიდანტი, რომელის სისხლში ქოლესტერინის რაოდენობას აკონტროლებს. მას აქვს იმუნომოდულატორული თვისებები. დიდი რაოდენობით ლუტეოლინს შეიცავს ოხრახუში, ნიახური, წიწაკა, ლიმონი და პიტნა.

არის თუ არა ყველა მწვანილი სასარგებლო

ცდის შედეგებზე არ მოქმედებს არც კლასი, არც მოკრეფის დრო და არც მისი მოყვანის ხერხი. ამიტომც მწვანილი გამოშრობისას წარმოქმნის ძალიან ბევრ სასარგებლო ნივთიერებებს.

როგორ გამოვაშროთ მწვანილი

მეცნიერებმა შეისწავლეს ვერანდის შემადგენლობა, რომელიც ჩრდილში იყო გამომშრალი 25 გრადუსზე. ასევე თქვენც შეგიძლიათ სახლში მზის სხივების ჩრდილშ გამოაშროთ მწვანილი.

მაგრამ ეს იმას არ ნიშნავს, რომ ახალი ნედლი მწვანილი სასარგებლო არ არის. ის დიდი რაოდენობით შეიცავს ბეტა-კაროტინს, А, Е, С, ჯგუფის ვიტამინებს და ასევე საოცრად სასარგებლო მინერალებს. ზამთარში როდესაც ჩვენს ორგანიზმს ვიტამინების ნაკლებობა აწუხებს შეგიძლიათ მარაგი შეივსოთ გამომშრალი კამისა და ოხრახუშის დახმარებით.