ხაბიზგინა უგემრიელესი, ცნობილი ოსური ხაჭაპურია. ის ტრადიციული ხაჭაპურისგან იმით განსხვავდება, რომ შიგთავსად ყველთან ერთად მოხარშულ კარტოფილს, ხახვს და ნიორს ამატებენ.
ინგრედიენტები:
ცომი
- 1 კგ ფქვილი
 - 3 კვერცხის გული
 - 400 მლ რძე
 - 100 მლ წყალი
 - 100 გ კარაქი
 - 30 მლ ზეთი
 - 1 ჩ.კ. მარილი
 - 2 ჩ.კ. მშრალი საფუარი
 
გულსართი
- 600 გ გახეხილი ყველი
 - 400 გ მოხარშული კარტოფილი
 - 1 პატარა თავი წვრილად დაჭრილი ხახვი
 - 2 კბილი ნიორი
 - 2 ს.კ. ზეთი
 - მარილი და პილპილი გემოვნებით
 
მომზადების წესი:
- ცომის მომზადება. ჯამში ჩაასხით თბილი რძე და დაუმატეთ წყალი.
 - რძისა და წყლის ნარევში ჩაყარეთ საფუარი და კარგად გახსენით.
 - გაადნეთ კარაქი ოღონდ არ აადუღოთ. რძეში გახსნილ საფუარს დაუმატეთ მარილი და გამდნარი კარაქი.
 - გააცალკევეთ კვერცხის ცილა და გული, ცომს შეურიეთ კვერცხის გულები და სათქვეფლით კარგად აურიეთ.
 - დააყარეთ გაცრილი ფქვილი და მოზილეთ ცომი. მოათავსეთ თასში, გადააფარეთ ტილო და დადგით ასაფუებლად.
 - როცა ცომი აფუვდება, ჩაზილეთ ზეთიანი ხელებით, კვლავ გადააფარეთ ტილო და დადგით ასაფუებლად.
 - როდესაც ცომი კიდევ ერთხელ აფუვდება, ამოიღეთ თასიდან.
 - ღუმელი გაახურეთ 250 გრადუსამდე.
 - გულსართი. ხახვი მოშუშეთ ზეთში.
 - მოხარშული და გახეხილი ყველი, შეანელეთ მარილითა და პილპილით.
 - როდესაც ცომი გაფუვდება, 300-გრამიან გუნდებად დაყავით.
 - თითოეული გუნდა გააბრტყელეთ მრგვალად.
 - თითოეულ ფენაზე მოათავსეთ 300 გ კარტოფილისა და ყველის გულსართი და პირი მოუკარით.
 - ამოატრიალეთ და გააბრტყელეთ.
 - მოათავსეთ საცხობ ფურცელზე და გახურებულ ღუმელში 20 წუთი აცხვეთ.
 
გემრიელად მიირთვით!
            







