ჩემს ოჯახს აქვს მედოკის საფირმო რეცეპტი, რომელიც თაობიდან თაობას გადაეცემა. წლების განმავლობაში რეცეპტში არაფერს ვცვლიდი, მაგრამ ოჯახში რეფორმატორი და ექსპერიმენტატორი ვარ. მედოკის ყაყაჩოს თესლით მომზადება გადავწყვიტე. ეს ექსპერიმენტი კონსერვატიულ დედასაც მოეწონა, რამაც გამახარა.
რა თქმა უნდა, კლასიკური მედოკი ძალიან გემრიელი ნამცხვარია, მაგრამ თუ მისი გემო მოგბეზრდათ ან რაღაც ახლის მომზადება გსურთ, მედოკი ამ რეცეპტით აუცილებლად სცადეთ.
როგორ მოვამზადოთ მედოკი ყაყაჩოთი ღუმელში
გაოცდებით, რამდენად წარმატებულია ამ გემოების კომბინაცია. თაფლიანი ნამცხვარი ყაყაჩოს თესლით ნაზი, გემრიელი და არომატული დესერტია. თითოეული ნაჭერი პირდაპირ პირში დნება. ნამდვილად არ წააგებთ, თუ სადღესასწაულო სუფრაზე გაიტანთ.
ინგრედიენტები:
- 5 კვერცხი
- 2 ს/კ თაფლი
- 1,5 ჩ/კ სოდა
- 1 ჩ/კ გამაფხვიერებელი
- 450 გ შაქარი
- 600 გ კარაქი
- 750 გ ხორბლის ფქვილი
- 250 გ არაჟანი
- 350 გ ყაყაჩოს თესლი
- 500 გ მოხარშული შესქელებული რძე
მომზადების წესი:
1. თაფლიანი ცომის მოსამზადებლად 100 გ კარაქი, 2 ათქვეფილი კვერცხი, თაფლი და 200 გ შაქარი აურიეთ. ინგრედიენტები წყლის ორთქლზე შაქრის და კარაქის სრულ გადნობამდე გააცხელეთ.
2. ძმრით ჩამქრალი სოდა დაუმატეთ, აურიეთ და მაშინვე ქურიდან გადმოდგით. გასაგრილებლად გააჩერეთ.
3. ცივ კარაქის ნარევს 500 გ გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ. ცომი მოზილეთ და 1 საათით მაცივარში შეინახეთ.
4. ცომი 5 ნაწილად გაყავით. თითოეული საცხობი ფორმის ზომაზე გააბრტყელეთ. თუ საჭიროა, კიდეები დანით ჩამოჭერით. თითოეული ფენა 180 გრადუსზე 7-8 წუთით ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით.
5. ყაყაჩოს ცომისთვის დარჩენილი კვერცხი და შაქარი აურიეთ. არაჟანი, მშრალი ყაყაჩო და გამაფხვიერებელი დაუმატეთ. გაცრილი ფქვილი დაუმატეთ და სქელი ცომი მოზილეთ.
6. საცხობ ფორმას პერგამენტის ქაღალდი დააფინეთ, ცომი ჩაასხით და 150 გრადუსზე 30 წუთით აცხვეთ. ცივი ფენა 2 ნაწილად გაყავით.
7. ახლა კრემი მოამზადეთ. დარჩენილი რბილი კარაქი ათქვიფეთ, კოვზობით შესქელებული რძე დაუმატეთ და ათქვეფა გააგრძელეთ. ერთგვაროვანი კრემი უნდა მიიღოთ.
8. ნამცხვარი ააწყვეთ. ფენები მონაცვლეობით დაადეთ: 2 თაფლიანი, ყაყაჩოს, თაფლიანი, ყაყაჩოს, 2 თაფლიანი. თითოეულ ფენას კრემი წაუსვით. ბოლოს გვერდებზეც წაუსვით.
მედოკის მომზადებაში ყველაზე რთული ფენების მორიგეობით გამოცხობაა. არ იდარდოთ: თითოეულის ცხობას მინიმალური დრო სჭირდება. სანამ ფენები ცხვება, ყაყაჩოს ცომი შეგიძლიათ მოამზადოთ. მოწყენას ვერ მოასწრებთ.