საღამო ხანი იყო. საჭმელი არაფერი მქონდა. მაცივარში ჭიქა რძე და წინა დღის ხორცის გუფთა ეულად ინახებოდა. ქათმის კატლეტი ერთადერთ სწორ ვარიანტად მეჩვენებოდა. შედარებით სწრაფი, მარტივი და ნოყიერია. როგორც კი პურის ნაჭერი ხელში ავიღე, ექსპერიმენტის ჩატარება გადავწყვიტე.
კარტოფილის ლაზანია სახლურად ტელეფონში დიდი ხანია ჩანიშნული მქონდა და თავის საათს ელოდა. რატომღაც ვერასდროს ვაკეთებდი, სულ სადღაც მეჩქარებოდა. რატომ არ ვცადო რაღაც საინტერესო სახლში? იქნებ ვაქციო ერთი პირქუში საღამო ზღაპრულ დღესასწაულად? თუ მსგავსი აზრები თქვენთან ახლოსაა, ნაზი კარტოფილი–ხორცის ლაზანიის მომზადებას შეუდექით.
კარტოფილის ლაზანია სახლურად
კლასიკური ლაზანია ფენოვანი კერძია იტალიური წარმოშობის პროდუქტებით. აი, სახლური ლაზანია ნებისმიერი რამით შეგიძლიათ მოამზადოთ: ფარში ლორით ან ძეხვით, მაკარონის ფურცლები კარტოფილით, პარმეზანი ხმელი ყველით შეგიძლიათ ჩაანაცვლოთ. ნებისმიერ შემთხვევაში, გემრიელი, არომატული, ნოყიერი და მორთული კერძი გამოვა. ასეთი ვარიანტი კლასიკურზე ბევრად გემრიელი გამოდის.
ინგრედიენტები:
- 600 გ ქათმის ფარში
- 20 გ კარაქი
- 200 მლ რძე
- 2 ხახვი
- 3 პომიდორი
- 8 კარტოფილი
- 2 ჩ/კ მარილი
- 1 ჩ/კ შავი წიწაკა (დაფქული)
- 1 ჩ/კ პომიდვრის პასტა
მომზადების წესი:
1. გათლილი კარტოფილი მომზადებამდე მოხარშეთ. ხახვი და ქათმის ფილე ხორცსაკეპში გაატარეთ. კარაქი ტაფაზე გაადნეთ.
2. ხახვი და ხორცი ტაფაზე მოათავსეთ, საშუალო ცეცხლზე შეწვით. ამ დროში პომიდორი მსხვილად გახეხეთ, წინასწარ კანი მოაცილეთ.
3. შემწვარ ფარშს პომიდვრის პასტა, პომიდვრის პიურე, დაფქული შავი წიწაკა და მარილი დაუმატეთ. კარგად აურიეთ და სითხის აორთქლებამდე ჩაშუშეთ.
4. ცხელ კარტოფილს კარაქი დაუმატეთ და პიურეს მისაღებად დაჭყლიტეთ. რძე ჩაასხით, შავი წიწაკა და მარილი გემოვნებით დაუმატეთ და აურიეთ.
5. საცხობ ფორმას ცხიმი წაუსვით, პიურეს ნაწილი ფორმის ძირში მოათავსეთ და მთელ ზედაპირზე გაანაწილეთ. კარტოფილის ფენაზე ნახევარი შემწვარი ფარში დააწყვეთ.
6. ასე გაიმეორეთ პიურეს და ფარში მეორე ნაწილზეც. კერძი 200 გრადუსზე 20 წუთი აცხვეთ.
7. ცხობის ძირითადი ეტაპის დასრულების შემდეგ ხმელი ყველი გახეხეთ და თითქმის მზა ლაზანიას მოაყარეთ. აცხვეთ იმ მომენტამდე, სანამ ყველი სრულად არ გადნება.
მზა კერძი სუფრაზე გატანამდე ოდნავ შეაგრილეთ, რომ ყველა ფენა კარგად გაიჟღინთოს. მეტი სიფერადისთვის ზემოდან საყვარელი მწვანილი მოაყარეთ. ღირსეული კერძი გამოვა, რომელზეც სტუმრები უპრობლემოდ შეგიძლიათ დაპატიჟოთ.