ბოზბაში ქართული ცხელი კერძია. მზადდება ცხვრის ან ბატკნის ხორცისგან. მისი მომზადების ორი ვარიანტი არსებობს. წარმოგიდგენთ ერთ-ერთ ვარიანტს.
ინგრედიენტები:
- ხორცი – 1 კგ
- დუმა – 100 გ
- ხახვი 3-4 თავი
- ბრინჯი 2 სუფრის კოვზი
- მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით
- ზაფრანა 1 ჩაის კოვზი
- კვერცხი – 3 ცალი
- ქინძი – 50 გ
- ტარხუნა – 50 გ
მომზადების წესი:
- ცხვრის ან ბატკნის ხორცი დავჭრათ საშუალო ზომის ნაჭრებად და მოვათავსოთ ქვაბში.
- ჩავამატოთ დუმა. დავასხათ ცივი წყალი ისე, რომ ხორცი კარგად დაიფაროს.
- დროდადრო მოვხადოთ ქაფი.
- ნახევარი საათის დუღილის შემდეგ ქვაბი ცეცხლიდან გადმოვდგათ, ხორცი და დუმა ამოვიღოთ, ხოლო წვენი გავწუროთ.
- სუფთა ქვაბში ჩავყაროთ ხორცი, ჩავამატოთ ხორცთან ერთად მოხარშული და შემდეგ წვრილად დაკეპილი დუმა, წვრილად დაჭრილი ხახვი, წმინდად დაფქული ბრინჯი, დავასხათ ბულიონი და დავდგათ დაბალ ცეცხლზე.
- ხორცი რომ მოიხარშება, ქვაბი გადმოვდგათ ქურიდან და ცოტა გავარგრილოთ.
- ცალკე გავთქვიფოთ კვერცხი და ნელ-ნელა ჩავასხათ ქვაბში, თან განუწყვეტლივ ვურიოთ.
- შევანელოთ მარილით, წმინდად დაფქული შავი პილპილით და წვენშივე გახსნილი დაფქული ზაფრანით.
- გავაცხელოთ, ოღონდ არ უნდა ავადუღოთ. დავუმატოთ ახალი ქინძი და ტარხუნა.
- სურვილისამებრ გაგრილებული ბოზბაში შეიძლება შევაზავოთ ტყემლის, კოწახურის ან ბროწეულის გამოწურული სუფთა წვენით.
გემრიელად მიირთვით!