ლიმონის პეროგი ოჯახის წევრებს ძალიან მოეწონათ. ახლა ყოველ შაბათ–კვირას ჩაიზე მისაყოლებლად ვაცხობ. ნაზი ცომი კარაქის საფუძველზე პირში დნება. ფაფუკი და წვნიანი ხაჭოს შიგთავსი ციტრუსის ნოტებით ცომეულს იდეალურად ავსებს. თითქოს რთული არაფერია, მაგრამ შედეგი საოცარია!
ამ გახეხილი პეროგის ვანილი–ციტრუსის არომატი მთელ ბინაში გავრცელდება, ოჯახის წევრებს სამზარეულოში დაპატიჟებს. რთულია ცომეულის გაგრილებას დაელოდოთ, რომ დაჭრათ და ჩაის მიაყოლოთ. დესერტი თითოეული დახარჯული წუთი ღირს. სხვათა შორის, ხაჭოს პეროგი სწრაფად მზადდება, რადგან ცომის მოზელა საჭირო არაა.
როგორ მოვამზადოთ გახეხილი ლიმონის პეროგი ხაჭოთი
გახეხილი ლიმონის პეროგისთვის კარაქის ნაცვლად მარგარინი ან მათი ნარევი შეგიძლიათ გამოიყენოთ. გარდა ამისა, ცომისა და შიგთავსისთვის შაქრის რაოდენობა დამოუკიდებლად შეგიძლიათ დაარეგულიროთ. თუ ტკბილეულის მოყვარული ხართ, დამატკბობლის მითითებული რაოდენობა საკმარისია.
ინგრედიენტები:
- 400 გ ხორბლის ფქვილი
- 200 გ კარაქი
- 4 კვერცხი
- 1 ჩ/კ მარილი
- 1 ლიმონი
- 12 გ გამაფხვიერებელი
- 450 გ შაქარი
- 30 გ ვანილი
- 1 კგ ხაჭო
- 3 ს/კ მანანის ბურღული
მომზადების წესი:
1. ფქვილი, გამაფხვიერებელი, მარილი, 200 გ შაქარი და 10 გ ვანილი აურიეთ. კარაქი და კვერცხის გულები დაუმატეთ და აურიეთ. ცომი ორ ნაწილად დაყავით. თითოეული პარკში გაახვიეთ და 30-40 წუთით საყინულეში შეინახეთ.
2. ამ დროში შიგთავსი მოამზადეთ. ხაჭო, 125 გ შაქარი და ვანილი აურიეთ.
3. კვერცხის ცილები ფაფუკი მასის მიღებამდე ააქაფეთ. დარჩენილი შაქარი თანდათან დაუმატეთ და ათქვეფა გააგრძელეთ.
4. ცილოვანი მასა ხაჭოს აურიეთ. ბოლოს ლიმონის წვენი და ცედრა, მანანის ბურღული დაუმატეთ. ინგრედიენტები კარგად აურიეთ.
5. საცხობ ფორმას პერგამენტის ქაღალდი ჩააფინეთ და ნახევარი ცომი გახეხეთ, თანაბრად გაანაწილეთ.
6. ზემოდან ხაჭოს შიგთავსი დაუმატეთ და მეორე ნახევარი გახეხილი ცომი მოაყარეთ. 180 გრადუსზე 40 წუთით აცხვეთ.
დაელოდეთ, სანამ პეროგი ხაჭოს შიგთავსით გაგრილდება და დარეგულირდება. მხოლოდ ამის შემდეგ ულუფებად დაჭერით, რომ შიგთავსი არ გადმოიღვაროს. დესერტი ყოველდღიურ და სადღესასწაულო სუფრას დაამშვენებს. პეროგის ლამაზ გარეგნობას და საოცარ არომატს, რბილ ტექსტურას და შეუდარებელ გემოს ყველა დააფასებს.