ბერძნული დოლმა არანაკლებ პოპულარულია საბერძნეთში, ვიდრე ნამდვილი ბერძნული კერძები. დოლმა ოსმალეთის იმპერიაში გამოიგონეს და შემდეგ ფართოდ გავრცელდა.
მთავარი განსხვავება დოლმასა და ტოლმას შორის არის ის, რომ ტოლმა კომბოსტოსგან მზადდება, დოლმა კი ვაზის ფოთლისგან. თითქმის ერთნაირია მათი შიგთავსი – ბრინჯი, ხორცი, ხახვი და სურვილის შემთხვევაში პომიდორი.
მასალები:
- ვაზის ფოთოლი – 200 გ
- მოხარშული ძროხის ხორცი – 500 გ
- ზარაფხანა – 100 გ
- ოხრახუში – 200 გრ
- ბოსტნეულის ბულიონი – 600 მლ
- ბრინჯი – 200 გ
- ზეითუნის ზეთი – 1 ს.კ.
- ლიმონის წვენი – 1 ჩ.კ.
- მარილი და შავი პილპილი გემოვნებით
მომზადება:
- წინასწარ მოამზადეთ ბრინჯი, მოხარშეთ 200 გრამი.
- სანამ ბრინჯი მომზადდება, მოამზადეთ ვაზის ფოთოლი. ჩაყარეთ ადუღებულ წყალში და მოხარშეთ 60 წუთი.
- აიღეთ ხახვი და მწვანილი და ხორცს და ბრინჯს შეურიეთ. მარილი და პილპილი გემოვნებით. შიგთავსი მზადაა!
- მოამზადეთ ჭურჭელი დოლმისთვის. ძირძე დააწყეთ ახალი ვაზის ფოთოლი. გადმოიტანეთ მომზადებული ინგრედიენტები და ჩააწყვეთ, დაამატეთ ბოსტნეულის ბულიონი.
- ისე გადაიტანეთ დოლმა ჭურჭელში, რომ წვენში მთლიანად არ ჩაეფლონ. დაახურეთ სახურავი და ცეცხლზე დადგით 45 წუთი. მიირთვით დოლმა ლომონის წვენთან ერთად.
იმისათვის, რომ დოლმა უფრო მეტად გემრიელი იყოს, დაამატეთ რამდენიმე დეტალი. შეგიძლიათ მოხრაკოთ ხახვი, ეს უფრო გემრიელის გახდის მას. გამოიყენეთ არა ახალი, არამედ დამარილებული ფოთლები. თუ მოგეწონათ გაუზიარეთ თქვენს მეგობრებს.