სააღდგომო ცომეული: ყაყაჩოს რულეტი ბევრი შიგთავსით

450

აღდგომას ეკლესიაში 2 კალათა მიმაქვს. ერთში ვდებ კულიჩს და რამდენიმე სხვა პროდუქტს, რომელიც საკურთხევლად მისაღებია, ხოლო მეორეში – ტკბილ რულეტს. მას მამაოს ვუტოვებ. სასულიერო პირი აღიარებს, რომ ჩემს ყაყაჩოს რულეტს ყოველწლიურად მოუთმენლად ელის. რაღაც სასიამოვნოა!

საინტერესოა, რომ ამ ცომეულს ყოველთვის ერთი და იმავე რეცეპტით ვამზადებ. ჰაეროვანი და რბილი საფუარის ცომი ბევრ ყაყაჩოს შიგთავსს მალავს. მაღაზიაში ასეთს ვერ იყიდით!

როგორ მოვამზადოთ ყაყაჩოს რულეტი სააღდგომოდ

ყაყაჩოს შიგთავსს სააღდგომო ცომეულისთვის ტრადიციულს ვერ უწოდებთ. როგორც წესი, პასქას ჩირს და ცუკატს ვუმატებთ. და მაინც, ჩემი ოჯახი აღდგომას ყაყაჩოს რულეტს სიამოვნებით მიირთმევს. მითითებული ინგრედიენტებით 2 დიდი რულეტის მომზადებას შეძლებთ.

ინგრედიენტები:

  • 250 მლ რძე
  • 140 გ კარაქი
  • 370-450 გ ხორბლის ფქვილი
  • 0,5 ჩ/კ მარილი
  • მწიკვი ვანილი
  • 0,5 ლ წყალი
  • 2 კვერცხი
  • 60 გ არაჟანი
  • 240 გ შაქარი
  • 25 გ საფუარი
  • 400 გ ყაყაჩო

მომზადების წესი:

1. ცომის ხაში მოამზადეთ. 120 მლ რძეში ახალი დაპრესილი საფუარი და 1 ს/კ შაქარი გახსენით. 2 ს/კ ფქვილი დაუმატეთ და კარგად აურიეთ. პარკი დააფარეთ და 15-20 წუთით თბილ ადგილას გააჩერეთ.

2. ამ დროში კვერცხი, 70 გ შაქარი, მარილი და არაჟანი აურიეთ. ერთგვაროვან მასას 130 მლ თბილი რძე დაუმატეთ. როცა ხაშზე ქაფი გაჩნდება, კვერცხი–რძის მასას დაუმატეთ.

3. თხევად მასას რამდენიმე ეტაპად ვანილი და დარჩენილი ფქვილი (გაცრილი) დაუმატეთ. რბილი ცომი მოზილეთ. მოზელილ ცომს 80 გ რბილი კარაქი დაუმატეთ. კვლავ მოზილეთ.

4. ცომს პარკი დააფარეთ, შემდეგ – პირსახოცი. თბილ ადგილას 1,5 საათით გააჩერეთ. ამ დროში შიგთავსი გააკეთეთ. გარეცხილ ყაყაჩოს ცხელი წყალი დაასხით.

5. ყაყაჩო დარბილებამდე მოხარშეთ (დაახლოებით 40 წუთი), შემდეგ მარლაში გადაწურეთ. ყაყაჩო დააბლენდერეთ. 150 გ შაქარი, 60 გ რბილი კარაქი და კვერცხი ცილა დაუმატეთ.

6. ამოსული ცომი ჩაზილეთ და შუაზე გაყავით. თითოეული ცომის ნახევარი დაახლოებით 440 გ გამოვა. ცომის გუნდა მართკუთხედად გააბრტყელეთ და მისი მესამედი ზოლებად დაჭერით. ზოლებით ნაწნავები მოქსოვეთ.

7. დარჩენილ ცომზე შიგთავსი მოათავსეთ და გაასწორეთ. რულეტი დაახვიეთ. ცომის მეორე ნახევრითაც რულეტი ასე გააკეთეთ. პერგამენტ დაფარებულ საცხობ ფორმაზე დააწყვეთ.

8. რულეტებს პარკი, ზემოდან პირსახოცი დააფარეთ. 30 წუთით სითბოში გააჩერეთ. ახლა კვერცხის გულის და რძის ნარევი წაუსვით. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 25 წუთით აცხვეთ.

ყაყაჩოს რულეტები მზადაა. სანამ დაჭრით, გაგრილება აცადეთ. ასე ცომეული ფორმას შეინარჩუნებს. ამ რეცეპტით გამოდის რბილი და ჰაეროვანი რულეტი, რომელშიც ბევრი შიგთავსია. შიგთავსი კიდევ შეგიძლიათ გაზარდოთ ან ყაყაჩოს სიროფში გაჟღენთილი ქიშმიში დაუმატოთ. გირჩევთ, მომზადება სცადოთ!