წასახემსებელს შესანახად ვამზადებ, მაგრამ ქილამდე საქმე ვერ მიდის, სუფრიდან წამებში ქრება. Gastronomia.ge–ს რედაქცია გასწავლით როგორ მოამზადოთ რულეტი დამწნილებული კომბოსტოთი.
მარინადის ინგრედიენტები:
- 1 ლ წყალი
- 2 ს/კ მარილი
- 0,5 ჭიქა შაქარი
- 0,5 ჭიქა მცენარეული ზეთი
- 1/3 ჭიქა 9%–იანი სუფრის ძმარი (ვაშლის ძმრით არ ჩაანაცვლოთ)
- 2-3 დაფნის ფოთოლი
- 6 მარცვალი შავი წიწაკა
რულეტის ინგრედიენტები, პროპორციები გემოვნებით:
- საშუალო თავი თეთრი კომბოსტო
- სტაფილო
- დაფქული წიწაკა
- ნიორი
მომზადების წესი:
- კომბოსტოს ზედა მესამედი მოაჭერით და გვერდზე გადადეთ, არ დაგჭირდებათ. დარჩენილ 2/3 მესამედ კომბოსტოს ფურცლები მოაშორეთ და ოდნავ მოხარშეთ, რომ ფოთლები ადვილად დაახვიოთ.
- ამის გაკეთება სხვადასხვა მეთოდით შეიძლება. მაგალითად. კომბოსტო ჩანგლით დაიჭირეთ და ცხელ წყალში ჩაუშვით.
- ზედა ფოთლები დარბილების მიხედვით მოაშორეთ და კვლავ მიადეთ, რომ წყალში სრულად ჩაიძიროს, ანუ მოიხარშოს. მზა ფოთლები ამოიღეთ და თეფშზე დააწყვეთ.
- მნიშვნელოვანია, რომ ფოთლები არ გადაიხარშოს, არამედ მხოლოდ მსუბუქად მოიხარშოს, რომ ელასტიური გახდეს და ადვილად დაახვიოთ. ფოთლებს გაგრილება აცადეთ.
- ამის შემდეგ თითოეული ფოთოლი 4 ან 2 ნაწილად გაყავით, ცენტრში უხეში ძარღვი მოაშორეთ. თითოეულ ნაწილს გახეხილი სტაფილო დაუმატეთ (რაოდენობა თქვენი გემოვნებით).
- სურვილისამებრ, გახეხილ სტაფილოს შეგიძლიათ დაჭრილი ნიორი, დაფქული შავი წიწაკა, სიცხარისთვის ცოტა წითელი წიწაკა დაუმატოთ.
- კომბოსტო რულეტივით დაახვიეთ. კომბოსტო შეგიძლიათ კონვერტივით შეკრათ, როგორც ტოლმა. შესაფერისი ზომის ჭურჭელში მჭიდროდ ჩააწყვეთ.
- მარინადისთვის წყალი აადუღეთ, მარილი, შაქარი დაუმატეთ და 5-7 წუთით ხარშეთ.
- დაფნის ფოთოლი, წიწაკის მარცვლები, მცენარეული ზეთი დაუმატეთ. განმეორებითი ადუღების შემდეგ ძმარი დაუმატეთ. აადუღეთ, ცეცხლიდან გადმოდგით და იმწამსვე კომბოსტოს რულეტებს დაასხით ისე, რომ მთლიანად დაფაროს.
- ზემოდან თეფში და სიმძიმისთვის ტვირთი დაადეთ, რომ რულეტი ზემოთ არ ამოვიდეს. ოთახის ტემპერატურაზე 1 დღე გააჩერეთ. ამის შემდეგ მაცივარში შეინახეთ.
- წასახემსებელი მზადაა. გემრიელად მიირთვით!