ღუმელში გამომცხვარი ღორის ნეკნები სოიოს სოუსში თავისი მომზადების სიმარტივით, არომატულობით და გემრიელი გემოთი გვიპყრობს. Gastronomia.ge-ს რედაქცია მომზადების 2 რეცეპტს გიზიარებთ.
რეცეპტი № 1
ინგრედიენტები:
- 1000 გრ ღორის ნეკნები
- 4 ხახვი
- 6 კბილი ნიორი
- 7 ს/კ სოიოს სოუსი
- 30 მლ მაიონეზი
- ½ ნაწილი ახალი ლიმონი
- 3 ს/კ თხელი თაფლი
- 2 სმ კოჭის ფესვი
- დაფქული მიხაკი გემოვნებით
- ქვის მარილი გემოვნებით
- დაფქული შავი წიწაკა გემოვნებით
მომზადების წესი:
- კოჭას ქერქი მოაშორეთ, შემდეგ წყალი გადაავლეთ, გაამშრალეთ და წვრილ სახეხზე გახეხეთ. ნიორს ფურცლები მოაშორეთ და დაპრესეთ. კოჭა და ნიორი აურიეთ. დაუმატეთ დაფქული მიხაკი, თაფლი, სოიოს სოუსი, მაიონეზი, ნახევარი ლიმონის წვენი, ცოტა მარილი და დაფქული შავი წიწაკა. ყველაფერი ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ და შესანიშნავ მარინადს მიიღებთ.
- ხახვი გაასუფთავეთ, გარეცხეთ, გაამშრალეთ და ზოლებად ან ნახევარ რგოლებად დაჭერით. ღორის ნეკნები გარეცხეთ, გაამშრალეთ, დაფაზე დააწყვეთ და პორციულ ნაჭრებად ირიბად დაჭერით.
- ბოსტნეული და ხორცი მარინადში ჩადეთ, ერთმანეთს აურიეთ, სანამ ერთგვაროვანი არ გახდება. თავსახური დაახურეთ და რამდენიმე საათით გააჩერეთ. შემდეგ საცხობ პარკში ჩადეთ, ყველა მხრიდან დალუქეთ, რომ ჰაერი არ გამოვიდეს. საცხობ ფორმაზე დადეთ და 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 60 წუთით აცხვეთ. შემდეგ პარკი ზემოდან გაჭერით და მისი კიდეები საპირისპირო მიმართულებით გაშალეთ. ნეკნები ღუმელში კიდევ 10-15 წუთით გააჩერეთ, რომ შეწითლდეს. ნებისმიერ გარნირთან ერთად სუფრაზე გაიტანეთ, ზემოდან მოხარშული სოუსი მოასხით.
რეცეპტი № 2
ინგრედიენტები:
- 1000 გრ ღორის ნეკნები
- 5 ს/კ სოიოს სოუსი
- 2 ს/კ პომიდვრის პასტა
- 2-3 ს/კ თხევადი მდოგვი
- ½ ჩ/კ დაფქული ტკბილი პაპრიკა
- ½ ჩ/კ დაფქული შავი წიწაკა
- 3 კბილი ნიორი
- 1-1,5 ჩ/კ „კარის“ სანელებელი
- ¼ ჩ/კ დაფქული ბეგქონდარა
- მარილი გემოვნებით
- 1 ს/კ რაფინირებული მცენარეული ზეთი
მომზადების წესი:
- ნივრის კბილები გაასუფთავეთ და დაპრესეთ. საჭირო რაოდენობის პაპრიკა, როზმარინი, კარი, ბეგქონდარა, მარილი, შავი წიწაკა, სოიოს სოუსი, მდოგვი, პომიდვრის პასტა და ქვის მარილი დაუმატეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ.
- ღორის ნეკნები გარეცხეთ, ქაღალდის სალფეთქით კარგად გაამშრალეთ, საჭრელ დაფაზე დააწყვეთ და ბასრი დანით პორციულ ფართო (მაქსიმუმ 5 სმ) ნაჭრებად დაჭერით.
- ხორცის ნაჭრები მარინადში ჩადეთ, მჭიდროდ დაახურეთ და მაცივარში ან სარდაფში მინიმუმ 2 საათით, მაქსიმუმ 12 საათით გააჩერეთ. საჭირო ვადის გასვლის შემდეგ საცხობ პარკში ჩადეთ. ორივე მხრიდან დალუქეთ ისე, რომ ერთი ბზარიც არ იყოს, მაგრამ სინამდვილეში პარკი რამდენიმე ადგილას კბილის ჩხირით გახვრიტეთ. საცხობ ფორმაზე გადაიტანეთ, ნახევარი ჭიქა სუფთა წყალი დაასხით.
- 160 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 60 წუთით აცხვეთ, შემდეგ ტემპერატურა 200 გრადუსამდე ასწიეთ. პარკის ზედაპირი გაჭერით ისე, რომ ნეკნები დაფარული არ იყოს და კიდევ 15-20 წუთით შეწითლებამდე აცხვეთ. სუფრაზე მზა ხორცის ნაჭრები გარნირთან ერთად ცხელი გაიტანეთ. გემრიელად მიირთვით!