ტორტი „ჩიტის რძე“ კლასიკური რეცეპტით ბრაუნზე

747

Gastronomia.ge–ს რედაქცია გთავაზობთ ტორტის რეცეპტს „ჩიტის რძე“. სუფლეს და ბრუანის შოკოლადის ბისკვიტის კომბინაცია ძალიან გემრიელია.

ბრაუნის ბისკვიტის ინგრედიენტები:

  • 180 გრ კარაქი (ოთახის ტემპერატურის)
  • 350 მლ შაქარი
  • 3 კვერცხი
  • 250 მლ ფქვილი
  • 0,5 ჩ/კ მარილი
  • 1,5 ჩ/კ ვანილის შაქარი ან მწიკვი ვანილი
  • 150 მლ კაკაოს ფხვნილი

სუფლეს ინგრედიენტები:

  • 6 კვერცხის ცილა
  • 25 გრ ჟელატინის ფხვნილი
  • 75 მლ წყალი
  • 100 გრ შაქრის ფხვნილი
  • 120 გრ კარაქი
  • 150 გრ შესქელებული რძე
  • ¼ ჩ/კ ლიმონმჟავა

მომზადების წესი:

  1. ბისკვიტის ფენისთვის ბრაუნი გამოაცხვეთ. რეცეპტში მითითებული ინგრედიენტებით 3 ბისკვიტის ფენა გამოვა. 2 ფენა მთელი დატოვეთ, 1 ფენა 1,5-2 სმ სიგანის ზოლებად დაჭერით.
  2. მოამზადეთ სუფლე „ჩიტის რძე“ – ცილები გააგრილეთ, დანარჩენი პროდუქტები ოთახის ტემპერატურის უნდა იყოს.
  3. ჟელატინი წყალში ჩაალბეთ ნახევარ ლიმონმჟავასთან და შაქართან ერთად. ჟელატინის შეფუთვაზე ინსტრუქცია წაიკითხეთ და იმდენი ხნით გააჩერეთ, რამდენიც წერია. ყველა შეფუთვაზე დრო განსხვავებულია.
  4. ოთახის ტემპერატურის კარაქი და შესქელებული რძე მიქსერით ათქვიფეთ. მიღებული კარაქ–რძიანი კრემი გვერდზე გადადეთ.
  5. კვერცხის ცილა მყარი ქაფის მიღებამდე მიქსერით ათქვიფეთ. ჭურჭელი და სათქვეფი იდეალურად სუფთა უნდა იყოს, ცხიმის ყოველგვარი კვალის გარეშე (ცხიმი ცილის ათქვეფას ხელს უშლის), ცილაში კვერცხის გულის მცირე ნაწილიც არ უნდა შედიოდეს. სწორად ათქვეფილი კვერცხის ცილა „ჩიტის რძის“ მოსამზადებლად ძალიან მნიშვნელოვანია.
  6. კვერცხის ცილები ძალიან მაღალი სიჩქარით ათქვიფეთ და პროცესში დარჩენილი ლიმონმჟავა დაუმატეთ.
  7. მყარი ქაფი ნიშნავს, რომ ათქვეფილი ცილა თასის გადაბრუნებისას არ ჩამოვარდება. ჟელატინის მასას დაუბრუნდით. ჟელატინი წყლის ორთქლზე ან მიკროტალღურ ღუმელში გახსენით. პირადად, მიკროტალღურ ღუმელს ვიყენებ, ცოტათი ვათბობ და პერიოდულად ვურევ. ჟელატინი და შაქარი ბოლომდე უნდა გაიხსნას, ბუშტები უნდა გაჩნდეს, მაგრამ მასა არ უნდა ადუღდეს. ეს მნიშვნელოვანია, ჟელატინს ადუღების საშუალება არ მისცეთ!
  8. ათქვეფილ ცილას ცხელი ჟელატინის მასა დაუმატეთ და თან მუდმივად აურიეთ – ცხელი ჟელატინი–შაქრის მასის გამო კვერცხის ცილა იხარშება და მოცულობაში ძლიერ იზრდება. კიდევ 5-10 წუთით ათქვეფა გააგრძელეთ, სანამ მასა ოთახის ტემპერატურამდე არ გაგრილდება.
  9. ცილოვან–ჟელატინის კრემი თითო კოვზობით კარაქ–რძიან კრემს დაუმატეთ. კარაქისა და შესქელებული რძის გამო ნარევი ცოტა ჯდება, მაგრამ მაინც ჰაეროვანია.
  10. ტორტი ააწყვეთ: საკონდიტრო რგოლში ბისკვიტის პირველი ფენა ჩადეთ. პირადად, 20 სმ დიამეტრის ფორმას ვიყენებ. თუ თქვენი ფორმა უფრო დიდია, ინგრედიენტების რაოდენობა გაზარდეთ ან სუფლეს ფენა თხელი გამოვა.
  11. ზემოდან ნახევარი სუფლე დაასხით და რამდენიმე წუთით საყინულეში შეინახეთ, რომ სუფლე ოდნავ გამკვრივდეს.
  12. სუფლეს ზემოდან დაჭრილი ბისკვიტის ზოლები დაადეთ და დარჩენილი სუფლე დაასხით. მეორე ფენა ბისკვიტი დააფარეთ და ტორტი „ჩიტის რძე“ მზადაა! ახლა რამდენიმე საათით მაცივარში შეინახეთ, რომ სუფლე გამაგრდეს და ტორტი „ჩიტის რძე“ გაიჟღინთოს.
  13. მზა ტორტს რგოლი ფრთხილად მოხსენით, ეცადეთ, რომ ტორტის კუთხეები არ გააფუჭოთ (ამისთვის თხელი გრძელი დანა გამოიყენეთ).
  14. სურვილის შემთხვევაში ტორტი თქვენი გემოვნებით მორთეთ ან შოკოლადის ჭიქური მოასხით, მაგრამ მე ასე მომწონს. სუფლეს და ბრაუნს ერთად გემრიელი ნაჭრები აქვს და ტორტი საკმაოდ ელეგანტურად გამოიყურება.
  15. კლასიკური ტორტი „ჩიტის რძე“ ჩაიზე ან ყავაზე მისაყოლებლად იდეალურია. სტუმრები ბრაუნზე მომზადებული „ჩიტის რძით“ კმაყოფილი დარჩებიან.