უკვე დამავიწყდა, როდის გამოვაცხვე ღვეზელი ღუმელში ბოლოს. უფრო და უფრო ხშირად ტაფაზე ვწვავ. ვიცი, რომ ძალიან ჯანსაღი კერძი არაა, მაგრამ შემწვარი კარტოფილის ღვეზელი ჭკუიდან მშლის. ძალიან გემრიელია. თურქული კვერები გემოს თვისებებით არ ჩამორჩება. ტრადიციული რეცეპტით ვამზადებ.
კვერები კარტოფილით და ყველით ჩვეულებრივი კერძია. თუ რაღაც ორიგინალური მსურს, კარტოფილის პიურეს სანელებლებს ვუმატებ. მაგალითად, წიწაკა, ხმელი ხახვი და ნიორი. წვრილად დაჭრილი ლორი ნოყიერებას მატებს.
როგორ მოვამზადოთ აღმოსავლური ცომეული ტაფაზე: თურქული კვერი წელვადი შიგთავსით
ინგრედიენტების რაოდენობა ერთ კვერზეა გათვლილი. მხოლოდ ორ ადამიანს ეყოფა, მაგრამ სჯობს არ გარისკოთ. ჩვეულებრივ, 4–5 ადამიანისთვის ვამზადებ და მაშინვე სუფრაზე გამაქვს. ცხელი კვერი ყველაზე გემრიელია: წელვადი ყველის შიგთავსით და ხრაშუნა ქერქით.
ინგრედიენტები:
- 1 კარტოფილი
- 90 გ ხორბლის ფქვილი
- 40 გ კარაქი
- 55 მლ რძე
- მარილი გემოვნებით
- 100 გ ხმელი ყველი
მომზადების წესი:
1. ფქვილი და 10 გ გამდნარი კარაქი აურიეთ. რძე და მწიკვი მარილი დაუმატეთ. ცომი მოზილეთ და დააგუნდავეთ. ცომს პარკი დააფარეთ.
2. კარტოფილი მოხარშეთ და პიურე გააკეთეთ. 30 გ კარაქი დაუმატეთ. ხმელი ყველი თხელ ზოლებად დაჭერით. ცომი გააბრტყელეთ. ცენტრში ნახევარი ყველი მოათავსეთ.
3. ზემოდან პიურე დაადეთ და გაათანაბრეთ. კარტოფილს ზემოდან დარჩენილი ყველი დაუმატეთ. ცომის კიდეები ცენტრისკენ შეკარით. სქელი კვერი ოდნავ გააბრტყელეთ.
4. კვერი ცხელ კარაქში ორივე მხრიდან შეწვით. ტაფას თავსახური დაახურეთ. როცა კვერი შეწითლდება, ტაფიდან გადმოიღეთ.
ასეთ ცომეულს ხშირად ვაცხობ, რადგან ბიუჯეტური და შედარებით სწრაფი კერძია. მაგალითად, როცა მთავარი კერძი ჯერ კიდევ მზადდება, კვერი წასახემსებლად სუფრაზე გამაქვს. ზოგჯერ, შვილები კვერებით ისე ნაყრდებიან, რომ წვნიანზე უარს ამბობენ. სასიამოვნოა, რომ მოსწონთ ის, რასაც ვამზადებ.