ქათმის ძეხვი სახლის პირობებში მარტივად და ძალიან სწრაფად მზადდება. დამატებითი მოწყობილობა, სპეციალური საცმი ხორცსაკეპი მანქანისთვის ან გარსი ძეხვისთვის საჭირო არაა, რომ ასეთი ძეხვი გააკეთოთ. როგორ მოვამზადოთ ასეთი გემრიელი კერძი?
ქათმის ძეხვი სახლის პირობებში
ამ რეცეპტის დიდი უპირატესობა ისაა, რომ ძეხვი მზადდება ქათმის ბარკლებისგან. მისი ფასი უფრო ხელმისაწვდომია, მაგრამ ქათმის ხორცზე არანაკლებ გემრიელია. სურვილის შემთხვევაში, ქათმის ფილე შეგიძლიათ დაუმატოთ. ეს კეთდება იმ შემთხვევაში, თუ კერძი უფრო ნოყიერი უნდა გახდეს. სპეციალური გარსი არ დაგჭირდებათ, რადგან უბრალო შესაფუთი პარკი საკმარისია.
ინგრედიენტები:
- 1 კგ ქათმის ბარკალი
- შებოლილი პაპრიკა გემოვნებით
- საყვარელი სანელებლები
- 3–4 კბილი ნიორი
სოუსის ინგრედიენტები:
- 1 ს/კ სოიოს სოუსი
- 1 ს/კ ზეითუნის ზეთი
- 1 კბილი ნიორი
- 1 ს/კ ცხარე მდოგვი
- 1 ჩ/კ თაფლი
მომზადების წესი:
1. თითოეული ბარკლიდან მაქსიმალური რაოდენობის ხორცი შეაგროვეთ, ხოლო ძვლები გადაყარეთ. მიღებულ ხორცს წყალი დაასხით და მომზადებამდე ხარშეთ. მზა ქათამი შეგიძლიათ დაჭრათ ან ხორცსაკეპ მანქანაში გაატაროთ. მოხარშულ ფარშს სანელებლები და პაპრიკა დაუმატეთ. ცოტა ქათმის ბულიონიც შეგიძლიათ დაუმატოთ.
2. ყველაფერი დამოკიდებულია იმაზე, თუ როგორი ძეხვის მიღება გსურთ. დაკეპილი ძეხვისთვის ზედმეტი სითხე ბულიონის სახით საჭირო არაა. თუმცა ბულიონის დამატებით ძეხვი უფრო რბილი და ნაზი ხდება.
3. მიღებულ ქათმის ფარშს პარკი დააფარეთ და მთელი ღამით მაცივარში შეინახეთ. მაცივარში ცხარე სოუსიც შეგიძლიათ შეინახოთ. ასეთი სოუსი ქათმის ძეხვს იდეალურ კომპანიას გაუწევს. სოუსის ინგრედიენტები აურიეთ და მაცივარში შეინახეთ.
4. ფარში პარკზე გადაიტანეთ, პაპრიკა მოაყარეთ და ძეხვის ფორმაზე დაახვიეთ. საიმედოობისთვის ძაფით შეკარით. ძეხვი საცხობ ფორმაში ჩადეთ და 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 1 საათით აცხვეთ.
ცხელი ძეხვი მაშინვე სუფრაზე შეგიძლიათ გაიტანოთ. თუ სურვილი გაქვთ, ძეხვი ღუმელში კიდევ 15 წუთით გააჩერეთ, მაგრამ უკვე პარკის გარეშე. ასე მსუბუქად შეწითლდება და გემრიელ ოქროსფერ შეფერილობას მიიღებს. ხორციანი კერძი ახალ მწვანილთან და ცივ ცხარე სოუსთან ერთად სუფრაზე გაიტანეთ. ისეთივე გემრიელია, როგორც რესტორანში.