კარაქის კრემის ჩემი ფავორიტი რეცეპტია შესქელებულ რძესთან ერთად ათქვეფილი კარაქი. ერთ ქილა შესქელებულ რძეზე 250-300 გ რბილი კარაქი დაგჭირდებათ. მთავარია, ხარისხიანი პროდუქტები გამოიყენოთ. ინგრედიენტები მიქსერით უნდა ათქვიფოთ, რომ ერთიანი მასა მიიღოთ. თუ კარაქს ძლიერ ათქვეფთ, დაიშლება. ყველაფერი შესანიშნავია: კრემი სწრაფად მზადდება და ამ კრემით ტორტი ნაზი და გემრიელი გამოდის. თუმცა ასეთი კრემი დესერტის გასაფორმებლად არ გამოგადგებათ.
ალტერნატიული ვარიანტების მოსაპოვებლად ჩემს მეგობარს მივმართე. მან მირჩია კარაქის კრემი, რომელიც ბეზეს შეიცავს.
კარაქის კრემის რეცეპტი
ამ კრემისთვის კვერცხის ცილა შაქართან ერთად შვეიცარული მეთოდით უნდა ათქვიფოთ. წინასწარ წყლის ორთქლზე შეათბეთ. კვერცხის ცილები შაქართან ერთად ფრთხილად შეათბეთ, რომ ძლიერ არ გაცხელდეს. წინააღმდეგ შემთხვევაში ტორტის ნაცვლად ტკბილ ომლეტს მიიღებთ. ასეთი კრემი იდეალურია ტორტის ზედაპირის გასასწორებლად, რომ შემდეგ დეკორით გააფორმოთ. კრემის მასა მყარი და ელასტიური გამოდის, მისგან ადვილია ფურცლების, კოკრების და სხვადასხვა პატარა დეტალის გამოძერწვა, რომ ტორტები და ნამცხვრები გააფორმოთ.
ინგრედიენტები:
- 5 ქათმის კვერცხი
- 1 ჭიქა შაქრის ფხვნილი
- 5 მლ კონიაკი ან 1 ჩ/კ ვანილის ექსტრაქტი
- 400 გ კარაქი
მომზადების წესი:
1. კარაქი მაცივრიდან წინასწარ გამოიღეთ, თეფშზე დადეთ და პატარა ნაჭრებად დაჭერით, რომ დარბილდეს და ოთახის ტემპერატურამდე შეთბეს. რამდენიმე საათი სჭირდება, რომ კარაქი დამყოლი გახდეს.
2. სუფთა მშრალი თასი მოამზადეთ. მაღალი ქვაბი აიღეთ, 1/3 მოცულობა წყლით გაავსეთ და ცეცხლზე დადგით, რომ კვერცხის ცილები წყლის ორთქლზე შეათბოთ.
3. კვერცხის ცილები გულებისგან დააცალკევეთ და თასში გადაიტანეთ. კვერცხის ცილებს შაქარი დაუმატეთ და თასი წყლის ორთქლზე დადეთ. თასის ძირი წყალს არ უნდა ეხებოდეს! მუდმივად ურიეთ. ცილოვანი მასა 50 გრადუსამდე შეათბეთ, რომ შაქრის ფხვნილი ბოლომდე გადნეს.
4. თასი გადმოიღეთ და ცილოვანი მასა მიქსერით მაღალ სიჩქარეზე ათქვიფეთ, სანამ სქელ და მყარ ქაფს არ მიიღებთ. დაახლოებით 10 წუთი სჭირდება. ამ დროში კვერცხის ცილები ოთახის ტემპერატურამდე შეგრილდება.
5. მაღალ სიჩქარეზე ათქვეფა გააგრძელეთ, თანდათან კარაქის პატარა ნაჭრები დაუმატეთ. როგორც კი კარაქის ნაჭერი ცილის მასას შეერევა, შემდეგი ნაჭერი დაუმატეთ. მაშინვე ბევრი კარაქის ჩაყრა არ შეიძლება, რადგან იდეალური კონსისტენციის მიღება გაგიჭირდებათ.
6. სულ ბოლოს ცოტა კონიაკი ან ვანილის ექსტრაქტი დაუმატეთ. კიდევ ერთხელ მიქსერით ათქვიფეთ, რომ ერთიანი მასა მიიღოთ. მზადაა!
კარაქის კრემის რეცეპტი: რედაქციის რჩევა
სხვადასხვა გემოსთვის წყლის ორთქლზე გამდნარი კარამელი ან შოკოლადი შეგიძლიათ დაუმატოთ. აკონტროლეთ, რომ შოკოლადი ძალიან ცხელი არ იყოს. მზა კარაქს დაუმატეთ საკვების საღებავი, თუ გარკვეული ფერის მიღება გსურთ. კრემი შეგიძლიათ რამდენიმე ნაწილად დაყოთ და თითოეულს იმდენი საღებავი დაუმატოთ, რამდენიც ტორტის ან ნამცხვრის გასაფორმებლად გჭირდებათ.
მზა კარაქის კრემი დახურულ კონტეინერში მაცივარში შეგიძლიათ შეინახოთ. ცივი კრემი გამაგრდება, ხოლო სითბოში დარბილდება, მაგრამ ფორმას არ კარგავს. დამყოლი კრემი სტრუქტურას ინარჩუნებს და მისგან მომზადებული დეკორი პირვანდელ გარეგნობას ოთახის ტემპერატურაზე დიდხანს ინარჩუნებს.
ამ რეცეპტით კარაქის კრემის მომზადება რთული არაა. გამოუცდელი დიასახლისიც მარტივად გაუმკლავდება. სცადეთ და თავად დარწმუნდით!