ჩაქაფული – ქართული სამზარეულოს ერთ-ერთი პოპულარული კერძია. მოამზადეთ ეს ტრადიციული კერძი სიამოვნებით.
ინგრედიენტები:
- ბატკნის ხორცი 1 კგ
- ტარხუნა 150 გ
- ქინძი, ოხრახუში და წიწმატი 50-50 გ
- მწვანე ხახვი 100 გ
- ნაიხური 20 გ
- მჟაუნა 20 გ
- ახალი ტყემალი 250 გ
- თეთრი ღვინო 1 ჩაის კოვზი
- მარილი და წიწაკა გემოვნებით
მომზადების წესი:
ცალ-ცალკე გავამაზადოთ:
- ხორცის ფენა – დავჭრათ ბატკნის ხორცი საშუალო ზომის ნაჭრებად, ხოლო დუმა წვრილად, მაგრამ არ დავაქუცმაცოთ.
- მწვანილების ფენა – წვრილად დავჭრათ: ქინძი, ოხრახუში, წიწმატი, ბლომად ტარხუნა, მწვანე ხახვი, შეიძლება ნიახურიც და მჟაუნაც. კარგად ავურიოთ.
- ქვაბში ჩავაწყოთ: ერთი ფენა ხორცი, მეორე ფენა მწვანილები, მესამე ფენა რამდენიმე ცალი ახალი ტყემალი, შემდეგ ისევ: ერთი ფენა ხორცი, მეორე ფენა მწვანილები, მესამე ფენა ტყემალი და ა.შ. რამდენი ფენაც გამოვა.
- წყალი დავასხათ ისე, რომ ყველა ფენა დაიფაროს.
- დავახუროთ თავსახური და დავდგათ ნელ ცეცხლზე.
- წამოდუღების შემდეგ დავამატოთ მარილი და მთელი წითელი წიწაკა.
- ხორცი რომ ნახევრად მოიხარშება დავამატოთ თეთრი ღვინო.
სასარგებლო რჩევა: ტარხუნის დამატება ჯობს, როცა ხორცი ნახევრად მოხარშულია. ჩაქაფულს ძალიან უხდება კიდევ პიტნის 3-4 ფოთოლი.