სააღდგომო მოხარშულ კულიჩს ბებიის რეცეპტით ვაცხობ

622

სააღდგომო ტკბილეულის ცხობა ჩემთვის ახალი და საინტერესოა. ახლახანს შევიყვარე, როცა ჩემი ქალიშვილი 1 წელზე ცოტა მეტის იყო. ამ დროში მოხარშული ცომით გემრიელი კრაფინები, ხაჭოს კულიჩი და კლასიკური კულიჩი გამოვაცხვე. სააღდგომო კულიჩი მოხარშული ცომით ნაზი ტკბილეულია. გიზიარებთ თემატური ცომეულის გამოცდილ რეცეპტს.

კულიჩი მოხარშული ცომით განსაკუთრებული ტენიანობით და ჰაეროვანი რბილობით გამოირჩევა. ხაჭოს ტკბილეულის შემდეგ ჩემი ფავორიტია. აუცილებლად სცადეთ, მოგეწონებათ.

ინგრედიენტები:

  • 700 გ ხორბლის ფქვილი
  • 330 გ შაქარი
  • 6 კვერცხის გული
  • 36 გ საფუარი
  • 100 გ ქიშმიში
  • 1 ს/კ ილი
  • 350 მლ რძე
  • 10 გ ვანილი
  • 175 გ კარაქი
  • 2 ს/კ ლიმონის ცედრა
  • 20 გ კონიაკი
  • 0,25 ჩ/კ მარილი
  • 100 გრ ნიგოზი
  • ზაფრანა გემოვნებით

მომზადების წესი:

1. ქიშმიში ალკოჰოლში ჩაალბეთ.

2. ნაფშვენი მოამზადეთ. ნიგოზი ღუმელში გამოაშრეთ და დააბლენდერეთ. 50 გ ცივი კარაქი, 100 გ ფქვილი და 100 გ შაქარი დაუმატეთ და კიდევ ერთხელ ათქვიფეთ. პარკში გაახვიეთ და საყინულეში შეინახეთ.

3. ცომი მოხარშეთ. დიდ ჭურჭელში 100 გ ფქვილი გაცერით, 100 გ შაქარი და მწიკვი მარილი დაუმატეთ. სათქვეფით კარგად აურიეთ.

4. 250 მლ რძე ადუღებამდე მიიყვანეთ, მაშინვე ცეცხლი გამორთეთ და მზა მშრალი ნარევი დაუმატეთ. სათქვეფით ან დაბალ სიჩქარეზე მიქსერით აურიეთ ისე, რომ ერთგვაროვანი მასა მიიღოთ. ნარევი ოთახის ტემპერატურამდე გააგრილეთ.

5. დარჩენილი რძე ოდნავ შეათბეთ, 2 ჩ/კ შაქარი და ახალი საფუარი დაუმატეთ. ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ. ნარევი თბილ ადგილას 15 წუთით გააჩერეთ.

6. 125 გ კარაქი წყლის ორთქლზე გაადნეთ და გააგრილეთ.

7. ამ დროში კვერცხის გულები დარჩენილ შაქართან ერთად გასქელებამდე, მასის გაღიავებამდე ათქვიფეთ.

8. ამოსული საფუარი გაგრილებულ ფქვილის ნარევს დაუმატეთ და ერთგვაროვანი მასის მიღებამდე აურიეთ.

9. გაცივებული გამდნარი კარაქი დაუმატეთ და კვლავ აურიეთ. ათქვეფილი კვერცხის გულები დაუმატეთ და აურიეთ. აქვე 500 გ ფქვილი გაცერით და დაუმატეთ.

10. ცომის მოზელა დაიწყეთ. პარკი დააფარეთ და ზუსტად 1 საათით თბილ ადგილას გააჩერეთ.

11. ლიმონი წვრილ სახეხზე გახეხეთ.

12. ქიშმიში ქაღალდზე დააწყვეთ, რომ გააშროთ. შემდეგ ფქვილში ამოავლეთ.

13. როცა ცომი ჭურჭლის კიდემდე ამოვა, ქიშმიში, ილი, ვანილი და ლიმონის ცედრა დაუმატეთ. კარგად აურიეთ, თასს პირსახოცი დააფარეთ და თბილ ადგილას 1 საათით გააჩერეთ.

14. ვადის გასვლის შემდეგ ცომი კიდევ ერთხელ ჩაზილეთ.

15. მზა ცომი ცხიმ წასმულ ფორმებში გადაანაწილეთ. ზუსტად ფორმის მესამედი გაავსეთ. ცომი ამოსასვლელად გააჩერეთ. ცხობის წინ ნაფშვენი მოაყარეთ.

16. 180 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 45-60 წუთით აცხვეთ.

მოხარშულ კულიჩს ნაფშვენი აქვს, ამიტომ დამატებითი გაფორმება არ სჭირდება. თუ ნაფშვენს არ იყენებთ, დატეხილი კაკლით და ჩირით გააფორმეთ. ლამაზი და სასარგებლოა!