მარინადსაც დალევთ. უგემრიელესი პომიდვრის მწნილი ალუჩით

226

Gastronomia.ge–ს რედაქცია გიამბობთ, როგორ გააკეთოთ უგემრიელესი პომიდვრის მწნილი ალუჩით. ამ მარტივი ინგრედიენტით ჩვეულებრივი პომიდორი რაღაც საოცრებად გადაიქცევა. მზა ნაყოფი გამოირჩევა ტკბილ–ცხარე გემოთი, სასიამოვნო არომატით და სიკაშკაშით.

აღსანიშნავია, რომ პომიდორი ალუჩით ძმრის გარეშე შეგიძლიათ მოამზადოთ, რადგან ხილი კარგი ბუნებრივი „კონსერვანტია“. თუმცა ძმრით მჟავე გამოდის, სწორედ ასეთი გვიყვარს. მოყვითალო–წითელ ალუჩას ვირჩევ. ასეთი ჯიში არა მხოლოდ მჟავეა, არამედ სასიამოვნო სიტკბოც დაყვება. ვაღიარებ, პომიდორს ამ მეთოდით უკვე მესამე სეზონია ვამწნილებ და ვერ ვჩერდები.

დამწნილებული პომიდორი ალუჩით: მომზადების ნიუანსები

ქვემოთ მოცემული პროპორციები სამ ლიტრიან ქილაზე გათვლილია. მყარი ჯიშის პომიდორი შეარჩიეთ, რომ დამწნილებული პომიდორი მთელი დარჩეს. ამ მიზნით გამოგადგებათ „სლივკა“ ან საშუალო ზომის პომიდორი. დამატებითი სანელებლებიდან გამოგადგებათ პირშუშხას ფოთოლი, კამის ყვავილედი, ალუბლის ტოტი ან ცოტა პირშუშხას ფესვი. ასეთი დანამატები მომზადებული ქილის ძირში ჩააფინეთ.

ინგრედიენტები:

  • 1,5 კგ პომიდორი
  • 3 კბილი ნიორი
  • 50 მლ ძმარი
  • 6 ბაჰარის წიწაკა
  • 400 გ ალუჩა
  • 2 ჩ/კ მარილი
  • 3 ს/კ შაქარი
  • 3 მიხაკი

მომზადების წესი:

1. წინასწარ მომზადებულ გასტერილებულ ქილებში ჩააწყვეთ ნივრის კბილები, მიხაკი, ბაჰარის წიწაკა. ქილები თანაბრად გაავსეთ პომიდვრებით, ალუჩასთან მონაცვლეობით. სურვილისამებრ, თითოეულ ქილას დაფნის ფოთოლი დაუმატეთ.

2. ქილებში ინგრედიენტებს მდუღარე წყალი ფრთხილად დაასხით და თავსახურები დააფარეთ. 15 წუთი გააჩერეთ.

3. წყალი ქილებიდან ქვაბში ფრთხილად გადაასხით, 50 მლ წყალი დაუმატეთ. ადუღებამდე მიიყვანეთ, მარილი და შაქარი დაუმატეთ, სრულად გახსნამდე კარგად აურიეთ. კიდევ ერთი წუთი ადუღეთ და ქურიდან გადადეთ.

4. პომიდორს და ალუჩას ძმარი დაასხით, შემდეგ – ცხელი მარინადი.

5. ქილები სტერილური თავსახურებით ჰერმეტულად მოხუფეთ, გადააბრუნეთ და სრულად გაგრილებამდე შეფუთეთ.

მზა კონსერვები სარდაფში, მაცივარში ან ბეღელში შეინახეთ. გემრიელი პომიდვრის მწნილი ალუჩით გულგრილს არავის დატოვებს. აუცილებლად სცადეთ. მით უფრო, რომ ახლა სეზონია!