ლატვიური ღვეზელი ღორის ქონით და ხახვით

368

ცოტა ხნის წინ საყინულეში მივიწყებული სალა ვიპოვე. მაშინვე დავიწყე ფიქრი, რა მოვამზადო მისგან. სპრედი ბუტერბროდისთვის, ოქროსფერი გამომცხვარი კარტოფილი თუ უბრალოდ წასახემსებლად დავჭრა? იმ წამს გამახსენდა, როგორ გავცვალეთ მე და ჩემმა მეგობარმა ლატვიიდან კულინარიული ხრიკები. მაშინ სალიანი ღვეზელის შესახებ შევიტყვე!

ვერასდროს ვიფიქრებდი, რომ სალა ღვეზელის შიგთავსი შეიძლება ყოფილიყო. თითქოს მარტივი და ბიუჯეტური იდეაა, მაგრამ აზრად არ მომსვლია. იმ მომენტში გადავწყვიტე: ღვეზელს სალით მოვამზადებ. საფუარის ცომს კეფირზე მოვამზადებ და ღუმელს გავაცხელებ.

როგორ მოვამზადოთ ლატვიური ღვეზელი სალით

ამ ღვეზელის უპირატესობა იმაშია, რომ ცომეული რძემჟავა პროდუქტის შემცველობის წყალობით დიდხანს არ ხმება. ამის შემოწმება გაგიჭირდებათ: წასახემსებელი ღვეზელი ნახევარ დღეში შეიჭმება.

ინგრედიენტები:

  • 480 გ ხორბლის ფქვილი
  • 100 მლ მზესუმზირის ზეთი
  • 7 გ მშრალი საფუარი
  • 2 ს/კ წყალი
  • 250 გ ხახვი
  • დაფქული შავი წიწაკა გემოვნებით
  • 250 მლ კეფირი
  • 1,5 ს/კ შაქარი
  • 1 ჩ/კ მარილი
  • 500 გ სალა
  • 1 კვერცხი

მომზადების წესი:

1. საფუარი, თბილი წყალი და 0,5 ს/კ შაქარი აურიეთ. ცომის ხაში 15-20 წუთით დატოვეთ.

2. კეფირი მზესუმზირის ზეთთან ერთად შეათბეთ. მარილი, დარჩენილი შაქარი და ამოსული ცომის ხაში დაუმატეთ. ინგრედიენტები აურიეთ.

3. ფქვილი გაცერით და რბილი ცომი მოზილეთ. პარკი დააფარეთ და 1,5 საათით სითბოში გააჩერეთ.

4. კუბებად დაჭრილი ხახვი და სალა ტაფაზე ოქროსფერ შეფერილობამდე შეწვით. დაფქული წიწაკა გემოვნებით დაუმატეთ და აურიეთ.

5. ამოსული ცომი ჩაზილეთ, 20-25 გრამ ნაჭრებად დაჭერით. პარკი დააფარეთ და 20 წუთით გააჩერეთ.

6. თითოეული ცომის ნაჭერი ფირფიტებად გაწელეთ. ცენტრში შიგთავსი მოათავსეთ და ღვეზელის ფორმა მიეცით, კიდეები შეკარით.

7. პერგამენტდაფარებულ საცხობ ფორმაზე ღვეზელები გადაიტანეთ და კვერცხი წაუსვით. 200 გრადუსამდე გახურებულ ღუმელში 25 წუთით აცხვეთ.

ამ რეცეპტით საფუარის ღვეზელის მოსამზადებლად არა მხოლოდ სალა, არამედ შებოლილი სალა ხორცის ზოლებით ან შებოლილი ღორის გულმკერდი გამოგადგებათ. გამოიყენეთ, პროდუქტი, რომელიც სამზარეულოში გაქვთ, რომ ნოყიერი და არომატული ცომეული მოამზადოთ. კეფირის წყალობით ღვეზელის ცომი ძალიან გემრიელი გამოვა.