ლობიო საქართველოში გვიან შემოვიდა და რაციონის მნიშვნელოვან შემადგენელ ნაწილად იქცა. ლობიოს შემოსვლამდე საქართველოში სხვა პარკოსნებს იყენებდნენ – ცერცვს, ბარდას და ოსპს. დღეს ლობიოს ნიგოზში მოვამზადებთ.
ინგრედიენტები:
- ლობიო (მოხარშული) – 450 გ
- ნიგოზი -200 გ
- ქინძი – 25 გ
- ოხრახუში – 25 გ
- ქონდარი – 15 გ
- ყვითელი ყვავილი – 15 გ
- წიწაკა – 2 გ
- ნიორი – 2 კბილი
- ხახვი – 1-2 თავი
- მარილი გემოვნებით
მომზადების წესი:
- ხახვი დაჭერით წვრილად და შეურიეთ მოხარშულ ლობიოს.
- სანაყში ერთად დანაყეთ ქონდარი, წიწაკა, ნიორი, ნიგოზი, მარილი და ყვითელი ყვავილი.
- ქინძი და ოხრახუში დაკეპეთ.
- ყველა ინგრედიენტი აურიეთ და დაუმატეთ 20-30 მლ თბილი წყალი, რომ ნიგვზიანი მასა კარგად აიზილოს. შემდეგ ეს მასა დაამატეთ ლობიოსა და ხახვის ნარევს და კარგად ამოურიეთ. მიირთვით ცივად.